Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă, vineri, pentru a discuta violenţele din Gaza, unde armata israeliană a ucis cel puţin 15 palestinieni, informează sub rezerva anonimatului o sursă diplomatică citată de AFP si deAgerpres.

Fasia GazaFoto: Captura YouTube

Reuniunea a fost solicitată de Kuweit şi urmează să înceapă în jurul orelor 22.30 GMT (sâmbătă 01.30 ora României - n. red.), după ce informaţiile din surse israeliene şi palestiniene au prezentat unul din cele mai grave bilanţuri ale victimelor palestiniene din ultimii ani. Ministerul palestinian al sănătăţii afirmă că numărul răniţilor este de ordinul sutelor.

Potrivit estimărilor armatei israeliene preluate de Reuters, circa 30.000 de palestinieni s-au adunat vineri de-a lungul frontierei dintre Israel şi Gaza, în prima zi a unui protest programat pe şase săptămâni. Unii manifestanţi au ignorat cererile militarilor şi ale organizatorilor de a păstra distanţa faţă de gardul de la frontieră şi au aruncat pietre şi sticle incendiare către soldaţi, care au ripostat cu gloanţe - trase inclusiv cu armamentul de pe tancuri - şi cu gaze lacrimogene.

Citește și:

Fașia Gaza, unele dintre cele mai sângeroase violențe din ultimele decenii: 12 palestinieni au fost uciși, peste 350 sunt răniți