Cel puțin 16 palestinieni din Fâșia Gaza au fost uciși vineri de armata israeliană în cadrul tensiunilor de la graniță dintre mii de manifestanți palestinieni și soldați evrei, care au degenerat in violențe, printre cele mai sângeroase din ultimele decenii, scrie AFP.

Fasia GazaFoto: Captura YouTube

UPDATE Cel puțin 16 palestinieni au fost uciși, informează Reuters.

Potrivit ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, un prim palestinian a fost ucis în urma tirurilor de artilerie ale Israelului, dimineața devreme, înainte de începutul manifestațiilor. Alți șapte au murit în urma confruntărilor cu armata israeliană în diferite sectoare ale graniței.

Crucea Roșie vorbește despre peste 350 de manifestanți raniși de tiruri israeliene în zona graniței, care este frecvent teatrul unor confruntări sângeroase între locuitorii enclavei și soldați.

Zeci de mii de manifestanți, potrivit surselor palestiniene, au venit în mai multe puncte ale graniței în cadrul „marelui marș de revenire”, o mișcare de protest care urmează să dureze șase săptămâni pentru a denunța blocada strictă impusă Fâșiei Gaza.

Acest marș a fost lansat cu ocazia „Zilei Pământului„, care marchează în fiecare 30 martie moartea în 1976 a șase arabi israelieni în cadrul manifestațiilor împotriva confiscării de terenuri de către Israel. Arabii israelieni sunt descendenții palestinienilor ramași pe locurile lor după crearea statului Israel în 1948.

Teama de o încercare de forțare a graniței

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a estimat la 17.000 numărul de palestinieni care au participat vineri la proteste, în șase zone de graniță.

Potrivi acestuia, protestatarii au dat foc la cauciucuri și au aruncat cu pietre spre barierele de securitate și trupele israeliene.

Și un eveniment inedit: poliția israeliană a folosit o dronă pentru a arunca cu gaze lacrimogene deasupra graniței.

Acest marș, organizat oficial de societatea civilă, este susținut de Hamas, mișcarea islamistă palestiniană la putere in Gaza.

Israelul și Hamas au fost implicate în trei războaie în enclava palestiniană începând cu 2008 iar din 2014 a fost încheiată o încetare a focului dar situația este tensionată în continuare.

Una dintre preocupările Israelului este o eventuală tentativă, spontană sau nu, de a forța granița, posibil cu ocazia unui marș masiv cu femei și copii.

În condițiile în care statul Israel sărbătorește în mai 70 de ani, palestinienii așteaptă în continuare crearea statului lor, care pare acum mai nesigur ca niciodată, dupa ce Donald Trump a anunțat mutarea ambasadei americane la Ierusalim.

Atenție! Imagini violente