​Forțele Arabiei Saudită susțin că au reușit duminică să intercepteze șapte rachete balistice lansate din Yemen de către rebelii houthi. Interceptările au fost făcute cu rachete Patriot, iar presa internațională scrie că atacul s-a soldat cu moartea unei persoane, dar și cu fragmente din rachete căzute pe străzile din Capitala Riad. Pe de altă parte, în mediul online apar înregistrări video cu cel puțin două reachete Patriot care nu au funcționat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritățile din Riad susțin că au reușit dumincă seara să intercepteze cel puțin șapte rachete balistice lansate de către rebelii houthi din Yemen, dintre care trei vizau capitala Arabiei Saudite. Potrivit Washington Post, susținerile Forțelor Armate Saudite nu au păutut fi deocamdată confirmate independent, însă mai mulți martori din capitala Riad confirmă că pe cer au văzut obiecte luminoase și au auzit bubuituri puternice.

Agenția de Presă Saudită informează că fragmente dintr-o rachetă ar fi căzut peste o casă, omorând o persoană și rânind alte două, toate trei de naționalitate egipteană.

Pe de altă parte, în mediul online au apărut imagini care arată două rachete Patriot ce n-ar fi funcționat cum ar fi trebuit, scrie TheAviationist.com

Într-o scurtă înregistrare video apare o rachetă lansată de lângă Riad ce, la scurt timp după lansare, face o curbă bruscă și lovește pământul ăntr-o zonă rezidențială.

O altă filmare surprinde lansarea mai multor interceptoare Patriot, iar pe video pot fi observate resturile și traiectoria unei rachete recent lansate și care pare că ar fi explodat.

Nu este primul astfel de atac lansat de rebelii houthi din Yemen asupra Arabiei Saudite. În decursul ultimului an au fost numeroase momente în care rebelii houthi au lansat rachete balistice asupra capitalei Riad, de fiecare dată forțele saudite anunțând că au reușit interceptări cu succes.

Pe de altă parte, anul trecut în noiembrie o rachetă balistică lansată din Yemen ar fi lovit foarte aproape - la circa 1000 de metri - de un terminal al aeroportului internațional din Riad.

Forțele Saudite anunțau atunci că au reușit o interceptare cu succes, însă la scurt timp au aparut informații cum că de fapt interceptarea nu ar fi decurs conform planului. Unele imagini video arătau cum din Arabia Saudită au fost lansate nu mai puțin de cinci rachete Patriot, iar unele indicii arătau că racheta balistică lansata de rebeli ar fi fost interceptată parțial, doar corpul ei, în timp ce focosul s-a detașat și a lovit aproape de aeroport.

Patriot este considerat unul dintre cele mai avansat sisteme de apărare antiaeriană din lume, printre puţinele care au fost testate în condiţii reale de luptă timp de mai bine de 20 de ani. Pe seama acestor teste în condiții de luptă sistemul a suferit numeroase modificări și îmbunătățiri de-a lungul timpului.

Arabia Saudită este una din cele 14 țări din lume care folosesc sistemul de apărare anti-aerian și anti-rachetă Patriot. România a intrat și ea în acest „club” odată cu aprobarea în luna decembrie a unei achiziții de șapte baterii Patriot pentru suma de 3,9 miliarde de dolari. Prima baterie a fost deja plătită și va ajunge în țară în 2019.