Cecilia Malmstrom, comisar european pentru comert, trebuie sa mearga marti si miercuri la Washington pentru a discuta despre taxele vamale pe care Statele Unite vor sa le aplice pe otel si aluminiu, s-a aflat luni dintr-o sursa apropiata Comisiei. Cecilia Malmstrom urmeaza sa se intalneasca in timpul vizitei sale cu omologul sau american, Wilbur Ross, a precizat sursa, potrivit Le Temps, citat de Rador.

Joia trecuta, executivul european anuntase o intalnire pentru saptamana viitoare intre Cecilia Malmstrom si Wilbur Ross, dar fara a vorbi despre data sau locul intalnirii.

Ministrul german este la fata locului

Vizita Ceciliei Malmstrom are loc in contextul in care ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a sosit duminica la Washington pentru a se intalni pana marti cu reprezentanti ai guvernului american cu care sa discute si despre comert.

Inainte de a pleca spre SUA, Peter Altmaier afirmase intr-un interviu pentru cotidianul german "Handelsblatt" ca presedintele Donald Trump "nu va reusi" sa divizeze statele membre ale Uniunii Europene pe problema comertului.

Germania vizata in primul rand

Uniunea Europeana este "o uniune vamala si actioneaza colectiv. A diviza Europa nu poate fi in interesul guvernului american si nu va reusi", spusese el. Germania, cu excedentele sale comerciale record, este in mod deosebit in vizorul lui Donald Trump.

Donald Trump va impune taxe de 25% pe importurile de otel in Statele Unite si de 10% pe cele de aluminiu, ignorand avertismentele repetate ale aliatilor sai, in frunte cu Uniunea Europeana. Aceste taxe trebuie sa intre in vigoare pe 23 martie pentru intreaga lume, cu exceptia Canadei si a Mexicului.