Sanctiunile americane contra Rusiei pot avea un efect negativ asupra agendei de dominatie energetica a lui Trump prin aceea ca plaseaza restrictii asupra exporturilor de gaze de sist americane in Europa, afirma raportul unui grup de reflectie, publicat joi, potrivit rador, care citeaza The Washington Examiner.

Un nou raport al Atlantic Council, cu sediul la Washington, concluzioneaza ca sanctiunile impotriva Rusiei "nu si-au atins neaparat tinta" privind incetinirea productiei rusesti de petrol si gaze naturale. ￯Chiar si in combinatie cu preturile scazute ale petrolului, sanctiunile nu au descurajat deocamdata cresterea productiei rusesti de petrol pe plan intern si nici investitiile in strainatate."

Mai exact, sanctiunile ar putea avea un efect contrar neasteptat asupra initiativei lui Trump de a livra mai mult gaz natural lichefiat (LNG) american in porturile europene, prin faptul ca vor ingreuna utilizarea de catre transporturile energetice americane a gazoductelor regionale, care sunt dominate de companii rusesti.

"Controlul rusesc asupra gazoductelor europene ar putea include obstructionarea distributiei exporturilor americane de LNG de la terminalele receptoare de LNG din Europa", apreciaza raportul.

"Europa de Sud-Est are deja o nevoie de capacitate de import de LNG, iar unele tari, inclusiv Bulgaria, Romania, Ucraina, Moldova, Slovacia, Ungaria si Balcanii, sunt in pericol de a le lipsi conexiunile de gazoducte care sa le poata alimenta cu livrari adecvate de gaz non-rusesc intr-o situatie de urgenta."

Grupul de reflectie a constatat ca, desi exporturile americane de LNG cresc cu repeziciune, ￯agresivitatea ruseasca a promovarii gazelor prin gazoducte si preturile scazute din Europa ar putea mentine exporturile americane de LNG in Europa la un nivel scazut."

Raportul arata cum sanctiuni adoptate sub administratiile Obama si Trump nu au reusit sa inhibe cresterea productiei rusesti de petrol si gaz, din mai multe motive. Preturile scazute ale petrolului aparute acum trei ani ca urmare a unei saturatii a ofertei globale au avut un efect mai profund asupra energiei rusesti decat sanctiunile adoptate de SUA si UE.

"De fapt, preturile mai mici la petrol au lovit veniturile din sectorul energetic rusesc mult mai puternic decat au facut-o sanctiunile", afirma raportul. "Totusi, asta nu inseamna ca sanctiunile nu au avut nici un impact. Sanctiunile au redus dramatic valoarea capitalului propriu al companiilor energetice rusesti, au ingreunat imprumutarea pentru proiecte energetice si au redus drastic valoarea monedei rusesti."