O deputata islandeza a starnit o ampla polemica in cadrul celor trei mari religii monoteiste dupa ce a propus interzicerea, in numele drepturilor copilului, a circumciziei pentru alte motive decat cele medicale, ceea ce ar constitui o premiera in Europa, scrie AFP.

Asimiland circumcizia cu excizia, proiectul de lege propus de Silja Dogg Gunnarsdottir prevede o pedeapsa de pana la 6 ani pentru oricine provoaca "daune corpului sau sanatatii unui copil sau femeie, inlaturand in totalitate sau partial organele sale sexuale".

Excizia este deja ilegala in Islanda din 2005. Nicio legislatie nu se refera insa la circumcizie, practicata de majoritatea evreilor si musulmanilor dar si, din motive de igiena, de foarte multi americani.

"Trebuie sa avem o lege identica pentru toti copiii", a argumentat deputata Partidului Progresului, la originea proiectului depus in Althing, Parlamentul islandez, in 30 ianuarie.

In lipsa unor ratiuni legate de sanatate, circumcizia constituie "o incalcare a drepturilor" copiilor, arata textul, care invoca articolul 24 al Conventiei ONU pentru drepturile copiilor.

Concret, textul sau se bazeaza pe legislatia in vigoare privind excizia si cere pur si simplu inlocuirea cuvantului "fata" cu "baiat".

"O atingere a libertatii religioase"

Initiativa lui Gunnarsdottir este mai degraba simbolica intr-o tara cu 348.580 de locuitori si cu o infima minoritate de evrei si musulmani - ma putin de 1.000 de musulmani si circa 250 de evrei, mai concret.

In total, din 2006 au fost practicate circa 20 de circumcizii, potrivit datelor Directiei de sanatate. In fata reticentei medicilor locali, majoritatea circumciziilor rituale se efectueaza in strainatate.

Initiativa a fost insa criticata puternic si de musulmani si de evrei.

Purtatorul de cuvant al Agentiei evreiesti, o organizatie semioficiala care supervizeaza imigratia in Israel, a denuntat o amenintare impotriva unui "obicei fundamental si milenar al culturilor evreiesti si musulmane".

Iar circumcizia "este incurajata si promovata de Natiunile Unite ca o metoda de preventie a propagarii HIV/SIDA", a pledat Avi Mayer.

Daca acest lucru este adevarat pentru populatii considerate "de risc", respectiv care sunt expuse bolilor cu transmitere sexuala (BTS) si in special in zonele cu o puternica prevalenta a BTS, precum Africa, majoritatea comunitatii stiintifice nu recomanda insa circumcizia in tarile occidentale.

Un vot asupra propunerii legislative ar putea avea loc inainte de sfarsitul actualei sesiuni, in 7 iunie.

Cine sustine textul: Partidul Progresului si Verzii de Sanga, doua dintre partidele care formeaza coalitia guvernamentala, dar si partidele Poporului si Piratii.

Aproape 500 de doctori au semnat o petitie care cere interzicerea circumciziei, care "poate antrena complicatii ce depasesc avantajele".