In urma verificarii listelor depuse de Mihail Kasianov la Comisia electorala centrala au fost descoperite 15,57% din semnaturi incorecte si false, a anuntat secretarul comisiei, Nikolai Konkin. Prin urmare, se va proceda, probabil, la o a treia verificare la intamplare a semnaturilor. Este de la sine inteles, comenteaza publicatia electronica Newsru.com, ca fostul premier poate iesi din cursa prezidentiala.

Conform legislatiei in vigoare, daca suma totala a semnaturilor care prezinta dubii depaseste cinci procente, sunt selectate alte 10% din semnaturile alegatorilor, adica 200.000.

Care sunt sansele lui Kasianov sa ramana in cursa? “Relative, dar ele exista, totusi”, este de parere Ghennadi Raikov, membru al Comisiei electorale. “Atata timp cat verificarile nu s-au incheiat, orice concluzie este prematura. Teoretic se poate, documentele suplimentar solicitate pot fi valabile”, a spus Raikov la o conferinta de presa la Moscova.

El a explicat ca, daca e neovie, Comisia poate iesi in intampinarea candidatului, daca acesta prezinta acte care sa ateste autenticitatea semnaturilor. Politologii sunt de parere ca Mihail Kasianov nu va fi inregistrat oficial candidat la presedintia statului. “Inainte am crezut ca, pana la urma, il vor inscrie. Dar acum nu mai cred asa ceva”, a declarat pentru RIA Novosti, directorului Institutului pentru cercetari poltiice, Serghei Markov.

Potrivit explicatiilor sale, participarea lui Kasianov ar imprima o mai mare amploare campaniei prezidentiale. “De la bun inceput Kasianov a pus accent pe a deveni lider al fortelor proliberare si prooccidentale”. La fel crede si presedintele Fundatiei Politika, Viaceslav Nikonov. “Niciodata Kasianov nu a avut sanse prea mari”, a estimat Nikonov.