Polonia se bazeaza pe continuarea dialogului cu Comisia Europeana pentru a-si rezolva "diferendul" cu UE, care acuza Varsovia de violarea statului de drept si ameninta cu sanctiuni fara precedent, a declarat luni Jacek Czaputowicz, ministrul polonez de Externe, citat de AFP.

"Ne bazam pe dialog pentru rezolvarea acestei probleme", a afirmat Jacek Czaputowicz, care se afla in vizita la Sofia, prima sa vizita externa de la numirea sa in functie, acum mai putin de o saptamana.

Comisia Europeana a declansat, pe 20 decembrie anul trecut, o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, care a ramas surd la numeroasele solicitari de a renunta la o serie de reforme juridice controversate si care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei.

Executivul european a "concluzionat ca exista un risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia", a anuntat atunci Comisia Europeana, precizand ca a declansat articolul 7 din Tratatul UE.

"Cu inima grea, am activat" acest articol, a declarat atunci presei vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans.

Polonia a anuntat atunci ca "primeste cu regret" decizia "politica si nu juridica" a Comisiei Europene.

Niciodata folosita anterios, declansarea articolului 7 a fost denumita uneori "optiunea nucleara" in randul sanctiunilor posibile pe care le poate adopta UE, deoarece poate conduce, la capatul unui proces complex, la suspendarea drepturilor de vot in cadrul Consiliului UE.

In prima faza, articolul 7 permite constatarea "existentei unui risc clar de incalcare grava" a statului de drept intr-o tara membra, cu sprijinul necesar a 22 de tari din UE.

Eventuale sanctiuni, insa, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decat intr-o faza secunda care are nevoie, pentru a fi lansata, de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat.