Petrolierul iranian in flacari in largul Chinei risca sa explodeze sau sa se scufunde, au avertizat luni autoritatile chinezesti, in momentul in care temerile legate de un dezastru ecologic cresc, scrie AFP.

Petrolierul SanchiFoto: Captura YouTube

Petrolierul Sanchi, cu 136.000 de tone de hidrocarburi usoare la bord, a luat foc sambata dupa coliziunea cu o nava chinezeasca de transport. Accidentul a avut loc la circa 300 kilometri in largul Shanghai (est).

Nava era in continuare in flacari luni dimineata, a precizat ministerul chinez al Transporturilor.

Potrivit sursei citate, serviciile de salvare au incercat sa ajute echipajul - 30 de iranieni si doi cetateni din Bangladesh - dar nu au reusit din cauza norilor toxici.

Petrolierul, sub pavilion panamez, lung de 274 de metri, "risca sa explodeze sau sa se scufunde", a precizat ministerul Transporturilor.

Un prim cadavru, neidentificat, a fost gasit", a anuntat Lu Kang, un purtator de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor externe.

"Mediul si conditiile in mare nu sunt foarte propice operatiunilor de cautare si salvare", a subliniat acesta.

Petrolierul se indrepta spre Coreea de Sud si apartinea National Iranian Tanker Company (NITC), operatorul care administreaza flota de nave petroliere a Iranului, a anuntat ministerul iranian al Petrolului.

Expertii in probleme de mediu se tem de o posibila catastrofa ecologica.

Daca intreaga incarcatura a petrolierului se varsa in mare, ar putea fi cea mai grava maree neagra din ultimele decenii.

"Este foarte probabil ca acest lucru sa distruga intreaga viata marina intr-o zona vasta", a declarat Wei Xianghua, specialist in mediu la universitatea Tsinghua din Beijing.