Independenta justitiei si separarea puterilor sunt "amenintate" in Polonia, a declarat vineri, la Varsovia, Diego Garcia-Sayan, raportorul special al ONU pentru independenta judecatorilor si avocatilor, informeaza AFP.

"Astazi, independenta sistemului judiciar si alte norme democratice esentiale, precum separarea puterilor, sunt amenintate in Polonia", a declarat Garcia-Sayan pentru presa, prezentand concluziile preliminare ale vizitei sale de cinci zile in Polonia, potrivit Agerpres.

De la instalarea sa la putere, in octombrie 2015, guvernul conservator al Partidului Dreptate si Justitie (PiS) a initiat o serie de reforme ce au vizat atat Tribunalul Constitutional, cat si tribunalele de drept comun si Consiliul National al Magistraturii, reforme criticate atat de mediile judiciare poloneze, cat si de Comisia Europeana.

Comisia Europeana vede in aceste reforme o incercare de a subordona puterea judiciara celei executive, in timp ce conservatorii declara ca ele sunt menite sa puna capat impunitatii "castei corupte" a judecatorilor.

"Dreptul guvernului de a angaja o reforma a justitiei nu poate fi pus in discutie. Exista un acord general asupra necesitatii de a o moderniza, consolida si reforma, pentru a raspunde problemelor care o afecteaza in prezent", a recunoscut fostul ministru peruvian al justitiei si afacerilor externe.

"Cu toate acestea, orice reforma a sistemului judiciar trebuie sa tinda la ameliorarea eficientei si nu sa-i submineze independenta si legitimitatea. (...) Reforma demarata de guvernul polonez, prezentata drept o cura, pare a fi mai rea decat raul ce afecteaza justitia poloneza", a estimat el.

"Luate in ansamblul lor, diferitele acte legislative adoptate sau propuse de puterile executiva si legislativa par sa faca parte dintr-o politica ce are ca efect, daca nu ca obiectiv, sa submineze puternic independenta justitiei si sa afecteze mecanismul de echilibru intre institutiile esentiale ale statului", a mai spus emisarul ONU.

El urmeaza sa-si prezinte raportul in iunie la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Functionarea acestui organism nu prevede nicio sanctiune pentru Polonia, devenita tinta a criticilor.