Provinica canadiana Quebec, care a adoptat saptamana trecuta o lege prin care interzice purtarea de acoperaminte faciale, a spus ca aceasta se va aplica doar in anumite conditii si nu va limita accesul cetatenilor la serviciile de urgenta (politie, salvare, pompieri). Legea nu precizeaza exact ce acoperaminte faciale sunt interzise, dar dezbaterea s-a concentrat asupra niqab-ului, voalul islamic purtat de unele femei musulmane care acopera totul, mai putin ochii, potrivit Reuters.

NiqabFoto:

Ministrul Justitiei din Quebec, Stephanie Vallee, a declarat ca provincia doreste sa asigure identificarea exacta si o mai buna comunicare si siguranta publica.

Vallee a spus ca femeile vor trebui sa-si indeparteze voalurile cand este necesar pentru identificare, dar nu si pentru deplasarea cu mijloacele de circulatie sau pentru alt serviciu public. Ea a spus ca nimanui nu i se va refuza ingrijirea medicala de urgenta, chiar daca refuza sa isi dea voalul jos.

"Acestea sunt reguli comune", le-a spus Valee reporterilor in orasul Quebec.

Declaratiile ministrului Justitiei au fost facute in urma protestelor impotriva legii la care au participat grupuri musulmane si avocati ai drepurilor omului. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat ca Guvernul nu are niciun drept sa le spuna femeilor ce pot purta si a spus ca Ottawa va contesta legea.

Grupurile extremiste de dreapta si unele companii mass-media vorbitoare de limba franceza au avut in vizor in ultimii ani musulmanii din Quebec pentru a organiza dezbateri ce vizeaza acomodarea minoritatilor religioase si culturale in provincia canadiana.

Incidentele de islamofobie s-au inmultit in ultimii ani in Quebec. In ianuare, sase oameni au fost impuscati la o moschee din orasul Quebec. Un student al unei univerisitati francez-canadiene a fost retinut ca suspect principal.