Presedintele francez Emmanuel Macron da asigurari, in saptamanalul german Der Spiegel, ca proiectele sale de relansare a Europei nu vor fi afectate de probabilii viitori parteneri de coalitie ai cancelarului Angela Merkel, care s-ar putea opune anumitor propuneri ale sefului statului francez, potrivit AFP.

''Atat in cazul Verzilor, cat si al FDP (liberalii germani), o sustinere pentru Europa este inscrisa in ADN-ul lor'', a subliniat Macron, conform Agerpres.

Dupa victoria neconcludenta in alegerile parlamentare din 24 septembrie, conservatoarea Angela Merkel nu are alta optiune decat aceea de a forma o alianta cu ecologistii si liberalii.

Or, in timp ce Verzii s-au declarat favorabili ideilor Parisului de reformare a Uniunii Europene, liberalii au formulat critici dure, la fel ca o parte dintre membrii blocului conservator format din Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si aripa sa bavareza, Uniunea Crestin-Sociala (CSU).

Presedintele francez s-a pronuntat deja pentru crearea unui buget comun ale zonei euro, ceea ce unii considera a fi o propunere proasta, in contextul in care insasi Germania se plange de pericolul mutualizarii datoriilor.

Primele discutii intre Angela Merkel si potentialii parteneri de guvernare vor avea loc miercuri, 18 octombrie.

In interviul acordat Der Spiegel, Emmanuel Macron revine si asupra relatiei cu cancelarul german, in opinia sa existand 'aceasta dorinta absoluta de a ne intelege reciproc'. De exemplu, el explica faptul ca i-a trimis dinainte Angelei Merkel textul discursului sau rostit la Universitatea Sorbona la doua zile dupa alegerile legislative din Germania si in care a prezentat propunerile de relansare a Uniunii Europene.