Presedintele american Donald Trump a cerut vineri Congresului sa inaspreasca acordul international care vizeaza Iranul sa se doteze cu bomba atomica, fara a merge insa pana la a-l "rupe", asa cum promisese in campania electorala, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

La capatul unui lung rechizitoriu impotriva acestui acord incheiat in 2015, Trump a anuntat ca Statele Unite nu se retrag.

Dar Trump a precizat ca nu "certifica" faptul ca Teheranul isi respecta angajamentele, in ciuda asigurarilor oferite de Agentia Internationala pentr Energie Atomica.

Amenintand ca anuleaza participarea Statelor Unite "la orice moment", Trump a cerut parlamentarilor americani dar si celorlalte tari semnatare - Rusia, China, Franta, Germania, Marea Britanie - sa dea dovada de mai multa fermitate fata de Teheran.

"Daca nu reusim sa gasim o solutie (...) va fi pus punct acordului", a spus presedintele, intr-un discurs de 20 de minute cu un ton foarte virulent la adresa regimului iranian, pe care l-a calificat drept "dictatorial".

Cu acest acord, "am obtinut inspectii slabe in schimbul a nimic in plus decat sa amanam, pe termen scurt si temporar, avansul Iranului spre arma nucleara. Care este sensul unui acord care nu face decat sa intarzie capacitatea nucleara pentru o scurta perioada de timp? Asta e inacceptabil pentru presedintele Statelor Unite", a declarat Donald Trump, la Casa Alba, despre acest acord emblematic pentru presedintia Obama.

Donald Trump este insa foarte izolat in acest dosar: atat Teheranul, cat si ceilalti semnatari avertizasera inainte ca o anulare a acordului poate avea consecinte imprevizibile.

In schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat rapid pe presedintele american pentru aceasta decizie "curajoasa".

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a reactionat imediat afirmand ca Donald Trump nu are puterea de a incheia acordul nuclear iranian.

"Presedintele Statelor Unite are multe puteri, nu pe aceasta", a spus aceasta, la cateva minute dupa discursul lui Trump.