Wolfgang Schauble se pregateste sa renunte la functia de ministru de Finante pentru a prelua conducerea Camerei Deputatilor, dupa opt ani in acest post, a anuntat miercuri partidul Uniunea Crestin-Democrata, condus de Angela Merkel, scrie AFP.

W. SchaubleFoto: Wikipedia

"Il vom propune pe Wolfgang Schauble", in varsta de 75 de ani, pentru aceasta functie si "suntem bucurosi ca se declara pregatit sa se prezinte candidat", a precizat, intr-un comunicat, liderul grupului parlamentar al conservatorilor germani (CDU/CSU), Volker Kauder.

Acesta confirma astfel informatiile aparute pe surse in urma cu o zi.

Wolfgang Schauble, un aliat fidel al cancelarului Angela Merkel, chiar daca nu a fost intotdeauna de acord cu ea, facea obiectul unor presiuni amicale, de mai multe zile, pentru a-si parasi postul in viitorul guvern, a carui formare se anunta deosebit de complexa, intre conservatori, liberalii din FDP si ecologisti.

Liberalii nu si-au asuns dorinta de a ocupa postul de ministru de Finante. Lasand liber acest post, Wolfgang Schauble va usura sarcina Angelei Merkel.

Wolfgang Schauble este vazut in Europa ca o emblema a ortodoxiei bugetare si a lipsei de flexibilitate a Germaniei in chestiuni de finante publica.

Acesta a pledat pentru iesirea Greciei din zona euro, la apogeul crizei financiare pe care o traversa tara in 2015. Angela Merkel este cea care a decis, in cele din urma, sa nu il urmeze pe aceasta cale.