Facebook a facut o intelegere cu investigatorii de la Capitol Hill pentru a transmite Congresului publicitatea achizitionata de rusi pentru a influenta campania prezidentiala din 2016, in timp ce CEO-ul Mark Zuckerberg a promis joi sa ia masuri suplimentare pentru a proteja "integritatea alegerilor libere si corecte", scrie Politico.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miscarea vine in contextul presiunilor crescande din partea Congresului pentru a primi acces la reclamele legate de Rusia, in special in urma criticilor venite din partea senatorului Mark Warner, un democrat din Virginia.

Surse din interior au dezvaluit acordul pentru POLITICO cu putin timp inainte ca Facebook sa o anunte in mod public.

In plus, fata de dezvaluirea detaliilor despre anunturile plasate de asa-zisa companie rusa Troll, Zuckerberg a declarat ca Facebook va continua o ancheta interna mai aprofundata asupra modului in care organizatii din exteriorul tarii ar fi putut utiliza platforma sa in 2016.

"S-ar putea sa gasim mai multe si, daca o vom face, vom continua sa colaboram cu guvernul in acest sens", a spus Zuckerberg in timpul transmisiei de pe Facebook Live.

Reprezentantii Facebook au declarat in luna septembrie anchetatorilor din Congresul American ca analistii din cadrul companiei au descoperit ca au vandut anunturi platite unei companii rusesti, in timpul campaniei prezidentiale din Statele Unite si ca anunturile vizau o anumita categorie de alegatori.

O mica parte a anunturilor, care au inceput sa fie distribuite in vara anului 2015, aveau legaturi cu doi candidati, Donald Trump si Hillary Clinton. Cu toate acestea, reprezentantii au refuzat sa spuna care dintre candidati erau favorizati de anunturi, potrivit Mediafax care citeaza The Washington Post.

Majoritatea articolelor "se concentrau pe amplificarea mesajelor sociale cu scop dezbinator si a celor politice din aria ideologica", sustine Facebook.

Aceste dezvaluiri vin in contextul in care Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor au declansat anchete in cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si al presupuselor contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi. Un procuror special, Robert Mueller, coordoneaza investigatiile.