Strazi inundate, masini in deriva, acoperisuri smulse: uraganul Maria care acum ameninta Republica Dominicana a devastat miercuri Puerto Rico, dupa ce in ajun a provocat pagube de proportii in insulele Guadelupa si Dominica precum si moartea a 10 persoane, relateaza joi AFP, citata de Agerpres.

Potrivit Centrului American pentru Uragane (NHC), Maria a pierdut din intensitate redevenind in cursul zilei de miercuri uragan de categoria 2 pe o scara de la 1 la 5. Insa Republica Dominicana se pregateste joi de venirea acestui fenomen care ar urma sa-si recapete forta la apropierea de aceasta insula.

In Guadelupa, cel putin doua persoane au murit si alte doua sunt date disparute in mare dupa trecerea marti a uraganului Maria. Starea de "catastrofa naturala" va fi decretata sambata a anuntat premierul francez, Edouard Philippe.

La aproape 15 km distanta, alte 7 persoane si-au pierdut viata in insula Dominica, ravasita de trecerea uraganului Maria. "Este greu de stabilit numarul mortilor, deocamdata sunt confirmate sapte victime", a declarat consilierul premierului insular, Roosevelt Skerrit.

Imagini aeriene luate de AFP arata o parte din Dominica acoperita de resturi si moloz, mai ales de acoperisuri smulse. Un zbor de recunoastere a permis Centrului pentru situatii de urgenta din Caraibe (CDEMA) sa estimeze pagubele la intre "70-80% din constructii", potrivit directorului centrului, Ronald Jackson.

Uraganul, a carui forta oscila intre 4 si 5 (maximum), si-a continuat traseul devastator spre nord-vest lovind din plin Puerto Rico miercuri dimineata, provocand moartea unei persoane si intreruperea totala a curentului electric.

"Devastarea este practic totala", a declarat printre lacrimi dintr-un refugiu Carmen Yulin Cruz, edila capitalei San Juan, precizand ca "numeroase parti ale orasului sunt complet inundate".