Dupa fipronil, un al doilea insecticid interzis in fermele de pasari, amitrazul, ar fi fost folosit in "un pic peste zece ferme" de gaini ouatoare, motiv pentru care Ministerul Agriculturii a anuntat ca sunt cautate in prezent urme ale acestei substante la ouale din Franta, relateaza AFP, potrivit News.ro.

Dupa ce Guvernul olandez a dezvaluit miercuri ca un al doilea insecticid "mortal de toxic" a fost folosit de Chickfriend, prestatarul de servicii incriminat in scandalul cu fipronil, ministerul francez a aflat ca aceasta noua substanta incriminata a fost folosita in Franta.

"In afara de fipronil, am dorit sa facem bilantul asupra ansamblului tratamentelor antiparazitare, in lupta impotriva paduchelui rosu al gainilor, practicate in fermele franceze. Asta cu ocazia intensificarii acestor anchete, care trebuie sa se incheie la sfarsitul lui august, dupa ce am primit informatii in doua departamente cu privire la utilizarea amitrazului in un pic mai mult de zece ferme", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la minister directorul general adjunct insacinat cu Alimentatia Loic Evain.

Evain nu a dorit sa dezvaluie imediat care sunt departamentele respective.

"O cautare de reziduuri ale acestei substante in oua la ferme vizate este in curs", a anuntat ministerul, care a cerut Agentiei pentru Securitate Sanitara (Anses) "sa evalueze eventualul risc sanitar pe care-l reprezinta prezenta unor asemenea reziduuri in oua".

Evain a precizat ca amitrazul nu a fost folosit in mod direct asupra gainilor, ci ¬drept dezinfectant in perioada de curatenie¬, dupa plecarea pasarilor la finalul productiei si sosirea altora. El nu era in masura, imediat, sa dea informatii despre marimea acestor ferme.

Consecinta acestei descoperiri a condus la organizarea, miercuri, la Paris, a unei "reuniuni cu ansamblul filierei avicole" si veterinari.

Intre timp, la Bruxelles, Comisia Europeana (CE) a convocat un comitet de experti pe tema acestei crize a oualor contaminate.

Spre deosebire de fipronil, a carui utilizare este interzisa in productiile animale, amitrazul este autorizat ca medicament veterinar in tratamentul antiparazitar al rumegatoarelor, porcilor si albinelor.

Interzis la pasari

In schimb "el nu are aurtorizare de punere pe piata in filiera pasarilor, indiferent ca este vorba despre tratamentul animalelor ori dezinfectarea imobilelor goale in care sunt crescute, deoarece niciun dosar de cerere nu a fost depus la Comisia Europeana", precizeaza ministerul.

Aceasta molecula "este interzisa pentru ca nu este autorizata, ea nu este interzisa pentru ca este periculoasa", a insistat Evain.

ONG-ul Foodwatch a denuntat, intr-un comunicat, "informatii cu pipeta", afirmand ca Belgia a alertat Franta cu privire la al doilea produs inca din iulie.

Ministerul a anuntat miercuri ca nu a fost alertat de instantele europene.

In ceea ce priveste utilizarea frauduloasa a fipronilului, 32 de produse fac obiectul unor retrageri de pe piata din cauza unei concentratii superioarei limitei autorizate.

Pana in prezent, "peste 520 de autocontroale au fost efectuate de catre intreprinderile franceze, mai ales de catre cele 15 cele mai vizate dintre ele de riscul contaminarii cu fipronil", anunta ministerul, care aminteste ca "34 de autocontroale s-au dovedit pozitive, antrenand retragerea de la vanzare a bunurilor contaminate".

"In paralel, controlalele oficiale continua in centre de conditionare, instalatii de procesare si la angrosisti francezi identificati ca destinatari de oua sau produse din oua contaminate provenind din Belgia si Olanda", continua ministerul.

La cererea Directiei Generale a Alimentatiei si Directiei Generale a Concurentei, Consumului si Reprimarii Fraudelor (DGCCRF), 750 de prelevari de ora sau de produse din oua vor fi realizate in urmatoarele saptamani.

Aceste prelevari vor fi efectuate in puncte de vanzare, dar si in intreprinderi care au primit produse suspecte. Rezultatele vor fi puse la dispozitia publicului.