Statele Unite au anuntat ca instaleaza sisteme radar in insulele Palau, o tara insulara aflata in oceanul Pacific, pentru a-si spori capacitatea de supraveghere din vestul Pacificulu amenintat recent de Correa de Nord, scrie AFP.

Intr-un comunicat comun, Departamentul ameican al Apararii si guvernul din arhipelag anunta ca sunt in curs sa stabileasca amplasamentele pentru aceste radare.

Republica Palau este independenta din 1994, dar are relatii stranse cu Statele Unite care ii asigura apararea. Are circa 22.000 de locuitori pe cele aproximativ 340 de insule si la circa 1 300 km de insula Guam, teritoriu american unde Coreea de Nord a amenintat ca va trimite rachete. SUA nu au trimis acolo niciun militar pana acum.

"Sistemele radar vor oferi Palau capacitati sporite pentru a i se respecta dreptul maritim (...) asigurand Statelor Unite o mai mare capacitate de supraveghere aeriana, pentru securitatea traficului aerian", arata documentul datat 21 august.

Radarele americane vor permite si supravegherea unei rezervatii marine de 500 000 de kilometri patrati, adica de marimea Spaniei, infiintate in 2015, pentru a impiedica pescuitul ilegal.