Numarul migrantilor sositi pe mare a scazut puternic in Italia in iulie, in timp ce el a ajuns la cel mai mare nivel din 2009 in Spania, a informat luni Agentia pentru controlul frontierelor Uniunii Europene - Frontex, citata de DPA, noteaza Agerpres.

Foto:

Sosirile de ambarcatiuni cu migranti in Italia, in prezent principala poarta de intrare in Uniunea Europeana pentru persoanele care fug de conflicte si de saracie din tarile lor traversand Marea Mediterana, s-au redus de la an la an cu 57%, ajungand la 10.160 de persoane, acesta fiind cel mai mic numar pentru luna iulie incepand din 2014, se afirma intr-un comunicat al Frontex.

Potrivit agentiei UE, plecarile migrantilor pe mare au fost descurajate de conditiile maritime nefavorabile in prima jumatate a lunii iulie, precum si de violenta crescanda din marele port libian Sabratha si de o mai mare eficienta a supravegherii de catre paza de coasta libiana.

In schimb, in Spania, numarul migrantilor sositi a ajuns la circa 2.300, de patru ori mai mult decat in iulie 2016. Aceasta face ca totalul migrantilor sositi in primele sapte luni ale acestui an sa ajunga la 11.000, depasind numarul pentru intregul an 2016, precizeaza Frontex.

In Grecia, 2.300 de migranti au sosit pe cale terestra sau maritima in iulie, inregistrandu-se o scadere de 25%, comparativ cu iunie, in pofida unei cresteri a numarului de nou-sositi la bordul unor ambarcatiuni in insulele grecesti din Marea Egee.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016, numarul migrantilor sositi in Grecia in perioada ianuarie-iulie 2017 a scazut cu 90%, ajungand la circa 15.750.