Achizitia sistemului de rachete Patriot de catre Polonia, in impas. Noul sistem de comanda nu este gata, iar SUA nu ar fi de acord cu transferul de tehnologie cerut de statul polonez
Polonia negociaza inca din 2014 achizitia a opt baterii de rachete Patriot pentru lupta anit-aeriana, in special pentru a se proteja de amenintari precum rachetele rusesti Iskander, insa nici pana azi nu a reusit sa parafeze o intelegere cu SUA. Divergentele in cadrul negocierilor apar asupra cerintelor inaintate de catre guvernul polonez.
In primul rand, Polonia vrea sa achizitioneze cel mai nou sistem Patriot, unul care ar urma sa mai intre deocamdata doar in dotarea Fortelor Terestre SUA si care inca nu are toate componentele gata. Sistemul Patriot vizat de Polonia ar urma sa aiba un nou radar capabil sa "vada" pe 360 de grade, precum si noul sistem de comanda si control (ICBS) dezvoltat de Northrop Grumman care inca e in faza de teste si nu aste programat sa intre in dotare decat dupa cel mai devreme patru ani.
Pe langa aceste aspecte, Polonia si-ar dori ca macar o parte din tehnologia noului sistem Patriot sa patrunda in industria nationala, cu atat mai mult cu cat intreaga achizitie ar ajunge la peste 8 miliarde de dolari. Mai exact, autoritatile de la Varsovia si-ar dori ca industria nationala sa fie implicata fie in productia de semiconductoare GaN pentru noile radare, fie in productia de rachete sol-aer mai ieftine conform unei intelegeri cu Raytheon, producatorul Patriot.
Cu acest ultim punct, insa, autoritatile de la Washington nu ar fi de acord, iar negocierile ar fi intrat intr-un impas, conform Defense News care citeaza publicatia poloneza Dziennik Gazeta Prawna. Refuzul SUA ar fi fost exprimat intr-o intalnire la Washington la finalul lunii iunie, intre vicepremierul polonez Bartosz Kownack si reprezentanti ai Departamentului Apararii SUA.
Polonia negociaza inca din 2014. Romania a anuntat din senin ca vrea sa cumpere Patriot
Romania a demarat si ea un program pentru achizitia de sisteme de rachete pentru apararea anti-aeriana, program detaliat pentru prima data intr-un memorandum trimis de catre Guvern spre aprobare in Parlament in aprilie.
MApN detalia in acel memorandum ca vrea sa achizitioneze 7 sisteme de rachete cu bataie mare, 4 pentru fortele Aeriene si 3 pentru Fortele terestre. Costul programului: 4 miliarde de euro. La acest program se mai adauga si cel pentru apararea anti-aeriana pe raza scurta si foarte scurta (SHORAD si VSHORAD) pentru care MApN vrea sa cumpere 21 de sisteme in valoare de 2,1 miliarde de euro. Intr-o prima etapa, insa, achizitia va viza doar componentele SHORAD si va costa 1,37 miliarde de euro.
La scurt timp dupa aparitia in public a detaliilor acestui program, Seful Statului Major mentiona intr-o conferinta de presa ca Romania vrea sa cumpere sistemul de rachete Patriot, fara a exista insa in prealabil vreo dezbatere sau vreo competitie intre producatorii din piata, si fara a fi detaliata achizitia.
Polonia negociaza dur inca din 2014, luand in considerare doua optiuni: Patriot, in varianta cea mai noua ce inca nici macar nu exista, si sistemul MEADS, unul dintre cele mai noi construite sisteme anti-aeriene.
Citeste mai multe despre rachete patriot patriot polonia


http://www-users.math.umn.edu/~arnold/disasters/patriot.html
http://www-users.math.umn.edu/~arnold/455.f96/disasters.html
Poate MEADS sa fie mai bun, dar e mai scump si nu e testat in lupta
Asa se negociaza un contract pe sume mari, cu offset. Slugile accepta insa orice si oricum.
Vezi ce tari folosesc Patriotul, toti sunt idioti? E bun pt tot NATO si nu e bun pt noi?
Nici un sistem antiracheta nu are o eficienta de 100%, sa fim seriosi
Patriot e un sistem care a fost si este imbunatatit permanent, si care e in actiune acum in Arabia Saudita si Israel. Doar asa poti evolua, facand permanent teste in situatii reale de lupta.
De aceea Patriot e mai bun decat celelalte, care nu au situatii de lupta. Rusii stau cu S300 si S400 in Siria si nu au curajul sa le foloseasca. De ce oare?
Sistemul folosit in Israel numai original nu mai e. L-au modificat baietii la greu si l-au facut sa si functioneze. Varianta aia as lua-o.
Zici ca rusii nu au curaj sa foloseasca s400? Impotriva americanilor eventual, cat sa porneasca al treilea razboi mondial, nu? Gandire de gradi si smardoi de curtea scolii cu fratele mai mare dupa gard.
Rusii sunt buni pe rachete si derivate si cred ca s400 bate la cur patriotul. Dar nu avem cum sa luam de la potentialul agresor, deci pica.
normal era ca pentru achizitii de genul asta sa fie intrebata populatia. poate noi, cei care conteaza de fapt nu vrem avioane din 1974 si nici rachete din 84? Sa-si faca bonusuri cei de la lockhead din vanzarile record?
PS. Si da, am eu o problema personala cu corporatiile americane si cu tendinta de dominare mondiala.
E normal sa luam de la americani in principal, pt ca sunt singurii pe care ne putem baza ca in caz de ajutor ne pot ajuta din secunda 2. E normal sa folosesti aceelasi echipamente pt a exista o compatibilitate si a avea certitudinea ca vei primii piese de schimb si munitii rapid in caz ca ne ataca rusii.
La europeni asa ceva nu e sigur, intai ar dezbate, ar evalua daca nu cumva isi strica afacerile cu Putin, etc
vezi Koreea, Kuweit, etc, americanii sunt singurii care isi apara aliatii in orice conditii
Ce razboaie au generat americanii??? Sper ca esti sarcastic...
Eu le vad ceva de genul "pompierul care iti da foc la casa o sa-ti puna la dispozitie toate echipamente necesare pentru a-ti stinge casa. Si daca va fi nevoie va interveni si el - dar nu e sigur daca va respecta articolul 5. Asta e in functie de cati bani ii dai".
Prin practici de genul asta americanii tai iubiti si-au asigurat cashflow-ul necear pentru a-si sustine companiile de armament. Nu ne fura doar pe noi, isi fura si proprii cetateni prin asta. Nu sunt primul care o spune si nici ultimul. Poti sa ma faci troll si postac dar adevarul este ca acele corporatii fac cezi si sute de miliarde din astfel de deal-uri.
Lasand gluma la o parte, cum adica Romania a anuntat "din senin" ca vrea Patriot ?! In primul rand, Armata are nevoie de acest sistem, ea evalueaza si spune ce-i trebuie. Nu dezbate cu jurnalistii. Nici cu publicul. Este o problema tehnica.
Este aceeasi situatie ca achizitiile de aparatura pentru laboratoarele de cercetare in biologie, chimie, fizica, medicina, etc. Cercetatorul stie exact ce-i trebuie, si este vorba de technologie de varf, nu de produse de larg consum ca sa faci "licitatie" (numa' asa ca sa sifoneze bani la "intermediari" adica mafia). Si n-are nevoie de dezbateri (in afara dezbaterilor interne in laborator).
Sunt specificatii pe care le are un singur produs, scopul fiind maximum de performanta. Iar produsul respectiv este vandut de firma X, de obicei o singura firma. Pentru alte nevoi, alte specificatii tehnice, deci alt produs - de la firma care il are. Punct.
Polonezii (si Romanii) sa investeasca ei insisi in tehnologie, nu sa "negocieze dur" ca niste copchii alintati, ca nu le datoreaza nimeni nimic. N-o sa le sufle nimeni in bors.
Daca le trebuie incarcare, jurnalistii sa pune tunurile pe investitii: UNDE SUNT INVESTIILE? DE CE NU SE FAC? CINE ESTE RESPONSABIL? CINE STIE SI POATE? CINE SI CAND VA FACE INVESTIILE RESPECTIVE?
Lasati la o parte marafeturile cu "altii negociaza dur" si noi "vai ce moale negociem". Ridicati nivelul, dragi jurnalisti.
Si atunci pare destul de dubios ce se intampla cu contractul asta. Sper sa fie un bobarnac dat Varsoviei pentru abaterile politice din ultima perioada de la parcursul euro-atlantic. Dar cel mai probabil, sunt doar tehnicalitati fara insemnatate reala.
Evident ca SUA e prezenta pe piata sa umple aceasta cerere. Chiar si pentru o economie mamut cum este cea a SUA, ar insemna o crestere de macar 1.5%, considerand ca mai scapam un banut si pe la amaratii din Europa, Airbus, Dassault, etc.
Noi morti-copti ne-am angajat sa cheltuim 2%, ceea ce inseamna chiar si la PIB-ul nostru un simpatic 4 milarde USD. Musai sa ii cheltuim, ANUL ASTA. Adica de doua ori si ceva autostrada Pitesti-Sibiu.
Privind lucrurile asa, pentru cine are sens intretinerea artificiala a unor tensiuni cu Rusia? Cine are de castigat? Ucraina a fost sau nu o inscenare? Merita blamata Rusia pentru raspunsul ei? E vorba sau nu de vanzari de arme si de energie din partea unei economii care trebuie sa creasca CU ORICE PRET, altfel colapseaza? Care scenariu se potriveste si, mai ales, din partea cui am mai vazut pattern-uri similare in trecut?
Chestiuni de geopolitica, uneori merita sa urmaresti si traseul banilor, istoria (are darul de a se repeta)... mai scoti capul din cur, te mai uiti in jur.
Daca am avut vreun atu in toate secolele astea, acela a fost mestesugul diplomatiei, viclenia, jocul la mai multe capete. Mai nou ne punem toti banii pe o singura carte. Aceeasi parte care ne-a mai lasat balta in trecut.
Asa se negociaza. Excelent!
Plonia nu este Qatarul, care a virat scurt 12 miliarde de dolari pe avioane depasite moral ca sa mai tempereze SUA care asmute Arabia Saudita.