Tabloul "Monarch of the Glen", de Edwin Landseer, una dintre cele mai cunoscute picturi din Scotia, a fost achizitionat pentru stat cu 4 milioane de lire sterline (4,6 milioane de euro) printr-o campanie de strangere de fonduri, pentru a impiedica vanzarea lui in strainatate, informeaza The Guardian, citat de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Initial, tabloul a fost oferit spre vanzare la licitatie in luna noiembrie, de catre proprietarul acestuia, Diageo, o companie multinationala de bauturi alcoolice.

Galeriile Nationale ale Scotiei au actionat si au ajuns la o intelegere cu Diageo, care a acceptat o oferta aflata la jumatatea pretului estimat initial - 8 milioane de lire sterline.

John Leighton, directorul general al Galeriilor Nationale din Scotia, le-a multumit participantilor la campania de strangere de fonduri.

"Suntem incantati ca am reusit sa ne asiguram ca lucrarea de arta este inclusa in colectia nationala. Sprijinul enorm al publicului a fost incredibil, cu donatii care au venit din toata lumea, din Scotia si din restul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord", a spus el.

Cea mai mare contributie a apartinut jucatorilor Loteriei Nationale. Heritage Lottery Fund a donat 2,65 de milioane de lire sterline, suma urmata de o alta donatie, de 634.000 de lire sterline, provenita de la trusturi private si fundatii. O contributie de 350.000 de lire sterline a apartinut Art Fund, iar una de 100.000 de lire sterline a provenit de la guvernul scotian, din fondul de achizitii NGS.

O campanie publica, cu donatii provenite din mai multe regiuni ale lumii - Anchorage, Los Angeles, Hong Kong, si din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord -, a strans suma de 266.000 de lire sterline.