Candidata Frontului National la presedintia Frantei, Marine Le Pen, l-a descris marti drept "patriot" pe aliatul sau olandez Geert Wilders, care ii critica in mod regulat pe marocani. Declaratia vine cu o zi inainte de alegerile legislative din Olanda, unde Partidul Libertatii al lui Wilders ar putea obtine un numar mare de voturi, relateaza AFP, citata de News.ro.

"Geert Wilders nu este de extrema-dreapta, este un patriot", a declarat Le Pen pentru RFI si France24.

"De fiecare data cand, intr-o tara, un om de opune imigratiei in masa este descris ca populist, rasist, xenofob, etc. (...). Avem dreptul sa ne opune imigratiei fara sa fim insultati?", a adaugat ea.

Frontul National si Partidul Libertatii formeaza, in Parlamentul European, un grup comun.

Geert Wilders, care face parte din Parlamentul Olandei de 20 de ani, este de mult timp un spin in coasta a ceea ce el numeste "elita" politica.

Partidul Libertatii (PVV), pe care il conduce, ar putea deveni dupa legislative cea mai puternica formatiune politica a tarii. Chiar si daca ar obtine a doua pozitie, ar fi cel mai mare succes de la infiintarea sa, in 2006.

Majoritatea celorlalte formatiuni au anuntat ca nu vor colabora cu el, asa ca, probabil, nu va face parte din Guvern. Dar va fi o voce de opozitie importanta, suficient de bine clasata pentru a-si impinge propunerile in fruntea agendei politice.

In varsta de 53 de ani, acest politician cu parul oxigenat se considera in cruciada impotriva "islamizarii" tarii sale si compara Coranul cu "Mein Kampf", a lui Adolf Hitler.