Marti, cu doua zile inainte de inceputul acestei revolte, factiunile rebele siriene au anuntat ca nu vor participa marti si miercuri la Astana al un nou ciclu de negocieri cu responsabili ai guvernului sirian.
Iata mai jos cele zece mari etape ale conflictului din Siria.
- Revolta si represiunea
In urma unui apel pentru "o Sirie fara tiranie", mici manifestatii au loc la Damasc, inainte de a fi dispersate violent. Dar la Deraa (sud) miscarea ia rapid amploare cu cel putin 100 de morti in urma represiunii protestelor (potivit martorilor si militanilor) declansate dupa arestarea si torturarea unor elevi suspectati ca au scris slogane antiregim pe ziduri.
In aprilie, contestarea se extinde si se radicalizeaza, cu apeluri la caderea regimului.
In iulie, un colonel refugiat in Turcia anunta crearea Armatei Siriene Libere (ASL), formata din civili care au pus mana pe arme si din dezertori. Grupari cu tendinta islamista se adauga rebeliunii.
- Aviatia, atuul regimului
In 17 iulie 2012, ASL lanseaza batalia pentru Damasc. Guvernul pastreaza controlul asupra capitalei, dar zonele periferice trec sub control rebel.
Incepand cu 2013, elicoptere si avioane ale regimului lanseaza in mod regulat asupra sectoarelor rebele din tara explozibili si bombe.
- Hezbollahul intra in joc
- Arme chimice
Statele Unite, care evoca o cifra de cel putin 1.429 de morti, dintre care 426 de copii, acuza Damascul. Insa SUA evita lovituri aeriene impotriva regimului, in urma unui acord cu Rusia, care il sustine pe Assad, privind distrugerea arsenalului chimic sirian.
Avansul jihadistilor
In 2014, gruparea Stat Islamic (SI) cucereste vaste regiuni in nord, eclipsand rebeliunea. Raqqa devine capitala sa de facto.
Din 2013, jihadistii, in special cei din Frontul al-Nusra (care va fi redenumit Fateh al-Sham), isi intaresc pozitiile din nord.
- Lovituri internationale
Kurzii din Siria, care inca din 2013 isi stabilisera o administratie autonoma in zonele din nord, cuceresc, cu sprijinul raidurilor coalitiei internationale, zone cheie ale SI, printre care Kobane, in 2015.
Moscova sare in ajutorul lui Assad
In 30 septembrie 2015, Rusia incepe o campanie de lovituri aeriene, afirmand ca vizeaza gruparile "teroriste", printre care si SI. Dar rebelii si occidentalii acuza Moscova ca vizeaza in special gruparile rebele moderate.
Aceste lovituri vizeaza sustinerea regimului, pe atunci in foarte mare dificultate, in actiunea de a recuceri teritoriul pierdut.
- Interventia turca
- Recucerirea Alepului
In 30 decembrie, intra in vigoare un acord de incetare a focului, negociat de Rusia si Turcia, dar fara implicarea SUA.
- SI, sub presiune
Turcia, ostila kurzilor, se opune ca, dupa cucerirea Raqqa, orasul sa fie incredintat FDS.
Si regimul sirian a anuntat ca recucerirea Raqqa este o prioritate a sa.
O Sirie fara tiranie este ca o Libie fara tiranie sau ca un Irak fara tiranie, adica este o ANARHIE totala, cum de altfel era si Iranul fara tirania ayatollahilor.
Ce naiba este atat de greu de inteles ca democratia pur si simplu nu functioneaza in orientul apropiat?
Aaaaa, alta este problema, anume ca dictatorii care pot tine in frau populatiile din orient au accese de personalitate pentru ei si tarile lor, ca nu exporta materii prime la pretul pe care occidentalii il vor, ca isi organizeaza armate sau vor acces la tehnologie nucleara, ca nu isi ofera teritoriul pentru baze militare straine, etc
Atunci, da, mai trebuie cate o primavara araba, adica tarile si popoarele arabe sa fiie aduse in pozitia ghiocelului :)
El se afla aproape de un milion sau peste.
Siria practic nu mai exista decat ca o notiune formala, cu un guvern care stapaneste maximum 1/3 din teritoriu,
Aproape intreaga tara e distrusa, 12 milioane de oameni sunt transformati in refugiati, nu au unde sa locuiasca, tara e stapanita de forte straine care nu o vor mai lasa sa aibe niciodata sa aibe acelasi teritoriu.dinainte.
Kurzii isi vor crea un mic stat, turcii vor lua o parte, iar cu islamistii, cei care au provocat iadul, inca nu s-au incheiat lucrurile. Iranienii incearca sa puna stapanire pe totul, sub aripa rusilor.
Iar democratie nu va exista acolo niciodata, ca dealtfel in nicio tara araba. Nici nu e posibil.
Cat despre refacerea economica, a oraselor, a populatiei, nu in timpul generatiei noastre.