Cateva sute de persoane s-au adunat duminica, batand in caserole, in Piata Republicii din Paris, la o contramanifestatie impotriva "coruptiei", in paralel cu mitingul de sustinere a candidatului dreptei la presedintie Francois Fillon, la Trocadero, relateaza News.ro.

Banderole cu mesaje ca "Stop coruptiei" si "Ajunge cu impunitatea" au fost desfasurate pe statuia din centrul pietei.

In multime, multi au punctat interventiile vorbitorilor, intre care eseistul Raphael Glucksman, batand in caserole cu linguri de lemn.

Adunarea a fost ritmata de ovatii in favoarea judecatorilor si huiduieli la adresa lui Francois Fillon si a lui Marine Le Pen, candidata Frontului National (extrema dreapta) la presedintie. Acesti doi pretendenti au replicat anchetelor de care sunt vizati prin acuzatii grave la adresa justitiei.

"Vrem alesi curati", a declarat Christian, in varsta de 71 de ani, venit cu o matura si o pancarta. El vrea sa creada ca, de aceasta data, "cetatenii si-au transmis mesajul".

Un miting "Stop coruptiei alesilor" era programat inainte de anuntarea, miercuri, al celui organizat de echipa candidatului dreptei. Apeluri, preluate pre retele de socializare, au fost lansate ulterior ca aceasta manifestatie sa fie dedicata si "respectului fata de popor, justitie, presa".

Prima editie a acestei miscari anticoruptie, care se revendica drept "cetateneasca, pasnica, declarat nepartizana, nerecuperata de vreun partid sau organizatie, egalitara si revendicativa", a avut loc pe 19 februarie. S-a decis, ulterior, ca ea sa aiba loc in fiecare duminica la ora locala 15.00 (16.00, ora Romaniei).

Francois Fillon - aflat sub presiunea intensa a taberei sale, care pare sa-i pregateasca scoterea din cursa catre fotoliul de la Palatul Elysee si inlocuirea cu Alain Juppe - prezida in acelasi timp, duminica, in Piata Trocadero, o "mare adunare", a zeci de mii de sustinatori de-ai sai, considerata o ultima lupta, intr-un razboi pierdut, o lupta de onoare.