Autoritatile malaeziene l-au eliberat din detentie vineri dimineata pe singurul suspect nord-coreean capturat in urma asasinarii lui Kim Jong Nam pe aeroportul din Kuala Lumpur. Eliberarea lui Ri Jong Chol vine in mijlocul exacerbarii tensiunilor diplomatice dintre Phenian si Kuala Lumpur, care au dus inclusiv la anularea unui acord de liberalizare a vizelor, transmite France Presse, citata de News.ro.

Procurorul General, Mohamed Apandi Ali, a anuntat cu o zi in urma ca nu exista suficiente dovezi pentru inculparea lui Ri Jong Chol (47 de ani), care va fi in schimb deportat in Coreea de Nord.

Ri Jong Chol a parasit inchisoarea intr-o vesta antiglont, iar autovehiculul sau a fost escortat de catre un convoi de sase masini de politie.

Un oficial a precizat ca suspectul nord-coreean a fost predat in custodia autoritatilor de imigratie din capitala administrativa Putrajaya: "Nu stiu cand va fi deportat, intrucat au nevoie de tot felul de documente".

Eliberarea lui Ri Jong Chol are loc la doar doua zile dupainculparea a doua femei - o vietnamenza si o indoneziana - pentru uciderea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un.

Alti sapte suspecti nord-coreeni sunt cautati in legatura cu asasinarea lui Kim Jong Nam, inclusiv un diplomat si un angajat al companiei Air Koryo, care s-ar afla in continuare in Malaysia.

Vicepremierul Ahmad Zahid Hamidi a anuntat joica tara sa va anula, incepand de pe 6 martie, acordul privind liberalizarea vizelor cu Phenianul.