Fostul presedinte polonez Lech Walesa a fost informator al Politiei secrete comuniste (fosta Securitate poloneza) la inceputul anilor '70, au anuntat marti sefii Institutului Polonez pentru Memoria Nationala, citand rezultatele unei expertize grafologice, relateaza Reuters si AFP.

Lech WalesaFoto: AGERPRES

Reprezentantii Institutului Polonez pentru Memoria Nationala spun ca un document scris de mana si analizat recent de experti grafologi a confirmat ca Lech Walesa a fost colaborator al Securitatii. Un avocat al lui Walesa a declarat insa ca probele nu ar fi concludente si ca le va adresa intrebari evaluatorilor.

Lech Walesa (73 de ani) a fost primul presedinte al Poloniei dupa caderea comunismului (1990 - 1995), este considerat un simbol si liderul miscarii impotriva regimului comunist in tara sa.

Lech Walesa a fost liderul primului sindicat independent din Europa de Est comunista, Solidaritatea, care a avut un rol decisiv in caderea regimului comunist in Polonia.

In anul 1983, Lech Walesa a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Lech Walesa a dezmintit, in trecut, zvonurile aparute in legatura cu o presupusa colaborare a sa cu fosta Securitate: "Nu pot exista documente provenind de la mine, o voi dovedi in fata justitiei", spunea fostul lider polonez in urma cu un an.

"Am comis o eroare, dar nu am fost turnator si nu am primit niciodata bani si nici nu am dat rapoarte scrise sau orale", spunea atunci Lech Walesa.