Premierul britanic Theresa May a spus sambata la Ankara ca Turcia ar trebui sa protejeze drepturile omului si domnia legii, facand aluzie la arestarile si epurarile a mii de persoane dupa puciul esuat din 2016, transmite Reuters.

Theresa May s-a intalnit cu Recep ErdoganFoto: captura euronews

May este in Turcia dupa o vizita in SUA in care s-a intalnit cu presedintele Donald Trump. Ea isi desfasoara primele vizite externe ca premier, promovand acorduri comerciale prin care sa-si intareasca atuurile in negocierile pentru iesirea din Uniunea Europeana.

Vorbind reporterilor de la palatul prezidential din Ankara dupa intalnirea cu presedintele Tayyip Erdogan, May a catalogat Turcia drept unul dintre cei mai vechi prieteni ai Marii Britanii si a atins pasager si subiectul drepturilor omului, un punct dureros pentru Erdogan, care a acuzat Occidentul ca nu a aratat destula solidaritate dupa tentativa de puci militar de pe 15 iulie.

„Sunt mandra ca Regatul Unit a fost alaturi de voi pe 15 iulie anul trecut in apararea democratiei, iar acum este important ca Turcia sa sustina democratia mentinand domnia legii si respectandu-si obligatiile privind drepturile internationale ale omului asa cum guvernul s-a angajat sa o faca”, a declarat ea.