Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) a revendicat marti atentatul comis duminica, la Cairo, impotriva unei biserici, soldat cu 25 de morti, transmite AFP, citata de Agerpres.

Intr-un comunicat publicat pe internet, SI afirma ca un kamikaze a declansat centura sa exploziva in mijlocul credinciosilor.

SI il identifica pe atentator ca fiind Abou Abdallah al-Masri (Egipteanul).

Acest nume prezentat de SI difera de cel anuntat luni de autoritatile egiptene, nefiind furnizata vreo explicatie, noteaza Reuters.

Ministerul de Interne egiptean i-a acuzat luni pe conducatorii Fratilor musulmani - stabiliti in Qatar - ca i-ar fi antrenat si finantat pe autorii atentatului impotriva unei biserici din Cairo, soldat cu 25 de morti, relateaza AFP.

Fratii musulmani au negat orice implicare in acest atentat comis duminica in biserica Sf. Petru si Pavel, aflata langa catedrala ortodoxa copta Sf.Marc, sediul papei Tawadros al II-lea.

"Autorul sau este Mahmoud Shafiq Mohamed Mostafa, 22 de ani, care a detonat o centura exploziva aflata asupra sa", a afirmat luni presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

El fusese arestat in 2014, in timp ce asigura securitatea convoaielor Fratilor Musulmani si fusese repus in libertate in acelasi an, potrivit comunicatului Ministerului de Interne. Ulterior, acesta incepuse sa fie cautat in cadrul altor doua dosare, datand din 2015, si in legatura cu grupari fundamentaliste musulmane, a indicat aceeasi sursa.

Testul ADN realizat pe parti ale corpului atentatorului sinucigas a permis identificarea lui, a afirmat ministerul.

In cursul anchetei, doua centuri explozive pregatite pentru a fi detonate, precum si produse permitand fabricarea unor produse explozive, au fost descoperite intr-o ascunzatoare a lui Mahmoud Shafiq Mohamed Mostafa si a grupului sau.

Ministerul de Interne a citat de asemenea identitatile a patru persoane - trei barbati si o femeie- arestati in cadrul anchetei.

Rami Mohamed Abdel Hameed Abdel Ghani este suspectat de ascunderea explozibililor si ca l-ar fi gazduit si pregatit pe atentatorul sinucigas. Celelalte trei persoane arestat sunt Mohsen Mostafa el-Sayed Qasem, Mohamed Hamdi Abdel Hamid Abdel Ghani si Ola Hussein Mohamed Ali.

Autoritatile continua cautarea altor suspecti, potrivit comunicatului, printre acestia fiind Mohab Mostafa el-Sayed Qassem, supranumit "Doctorul" care conducea grupul.