Intreprinderile care parasesc Statele Unite, pentru a produce mai ieftin in alta parte, vor suporta "consecintele", a avertizat joi, la Indianapolis, presedintele ales al SUA, Donald Trump, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Intreprinderile nu vor mai pleca vreodata din SUA fara consecinte. Nu putem permite sa se intample asta in tara noastra. Exista foarte multe locuri de munca mutate din SUA in alte tari", a apreciat Trump, citat si de EFE, dupa un scurt tur la fabrica producatorului de cuptoare si aparate de aer conditionat Carrier, in prima sa aparitie publica dupa castigarea alegerilor, pe 8 noiembrie.

Trump, care isi va prelua mandatul pe 20 ianuarie, nu a spus despre ce consecinte ar fi vorba, dar, in timpul campaniei electorale, aminteste Reuters, a amenintat frecvent companiile ca administratia sa ar putea pune o taxa de import de 35% pentru bunurile realizate de producatori americani care si-au mutat locurile de munca peste hotare. Carrier a anuntat marti ca renunta la proiectul sau de delocalizare a unei uzine din nordul SUA, afirmand pe Twitter ca a "ajuns la un acord cu presedintele ales", releva AFP.

Apoi, intr-un comunicat, compania a precizat ca "stimulentele oferite de stat (Indiana) au jucat un rol important" in decizia sa. Compania mentionata a aratat ca statul Indiana a oferit un pachet multianual de 7 milioane de dolari, insotit de conditii in materie de angajare, de mentinere a locurilor de munca si de investitii financiare. Trump a fost acompaniat joi, la vizita de la fabrica din Indianapolis, de vicepresedintele ales si guvernator de Indiana, Mike Pence, si de Greg Hayes, presedinte al United Technologies, proprietara lui Carrier.

El a povestit ca a reusit sa schimbe planurile de delocalizare ale lui Carrier printr-o convorbire telefonica in care l-a convins pe Hayes, prezent in sala, sa ramana in Indiana. Trump promisese in campania electorala ca ii va determina pe directorii companiei sa anuleze planurile de mutare in Mexic. De asemenea, presedintele ales i-a ironizat pe cei care ii reproseaza ca dezonoreaza astfel functia prezidentiala, relateaza AFP.

"Ei spun ca nu este prezidential sa abordezi astfel conducatorii intreprinderilor-gigant. Eu cred contrariul, ca este foarte prezidential, si ca asta nu este chiar atat de rau", a declarat miliardarul.