In ciuda greutatii istorice a lui Fidel Castro, absenta mai multor sefi de stat la ceremonia de marti, de la Havana, ilustreaza disconfortul unor guverne fata de mostenirea ex-presedintelui cubanez, in timp ce circa 20 de conducatori ai unor tari prietene vor fi prezenti, noteaza AFP, citata deAgerpres.

Aceasta ceremonie va avea loc marti seara, la ora 19,00 (00,00 GMT), in piata Revolutiei, din centrul capitalei cubaneze. Funeraliile de duminica, din Santiago de Cuba, in estul tarii, ar urma sa se desfasoare in prezenta unui grup mai restrans de invitati.

Printre absenti, AFP ii consemneaza pe presedintele american Barack Obama, care a initiat apropierea istorica intre SUA si Cuba, pe premierul canadian Justin Trudeau, criticat pentru omagierea lui Castro, si pe presedintele francez Francois Hollande, care va fi reprezentat de numarul trei din guvern, ministrul ecologiei, Segolene Royal, si de Jean-Pierre Bel, trimisul sau personal pentru America Latina si fost presedinte al Senatului.

Sefa guvernului de la Londra, Theresa May, nu va face deplasarea la Havana, a anuntat Downing Street, fara a preciza cine va participa, iar presedinta socialista din Chile, Michelle Bachelet, va fi reprezentata de unul dintre ministrii sai. China si Iran, desi tari prietene ale Cubei, isi vor trimite la ceremonie vicepresedintii.

De asemenea, potrivit Reuters, presedintele rus nu intentioneaza sa se deplaseze in Cuba pentru funeraliile liderului revolutiei cubaneze, Fidel Castro, a indicat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a adaugat ca delegatia Moscovei va fi condusa de Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al lui Putin si presedinte al Dumei de Stat.

Dintre fostii sefi de stat care vor fi prezenti la Havana, AFP ii aminteste pe ex-cancelarul german Gerhard Schroder, care l-a intalnit pe Fidel Castro de cinci ori si care ii va tine locul cancelarei Angela Merkel, dupa cum a anuntat guvernul de la Berlin, pe fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, care il va reprezenta pe fiul sau, regele Felipe al VI-lea, si pe fostul presedinte uruguayan Jose Mujica.