Organizatia Natiunilor Unite (ONU) se pregateste sa intareasca sanctiunile contra Coreii de Nord ca urmare a ultimelor teste nucleare si balistice ale acesteia, limitand strict exporturile de carbune ale Phenianului catre China, potrivit unor responsabili americani si diplomati, citati luni de AFP si Agerpres.

O rezolutie, initiata de SUA si negociata timp de trei luni cu Beijingul, ar urma sa fie supusa la vot miercuri dimineata in Consiliul de Securitate, au indicat diplomati ai Consiliului, care prevad adoptarea documentului.

Acesta vizeaza sa "impuna o limita stricta si constrangatoare exporturilor de carbune ale Coreii de Nord, care reprezinta principala sa sursa de venituri externe", a explicat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil american care urmareste acest dosar.

Este vorba de a priva Phenianul de cel putin 700 de milioane de dolari venituri obtinute din exportul de carbune, o reducere de 62% in raport cu 2015.

"Aceasta va reduce in mod spectaculos accesul regimului (nord-coreean) la valuta forte utilizata pentru a-si finanta programul nuclear si pe cel balistic", a estimat acelasi responsabil. "Noi nu pretindem ca aceasta rezolutie va determina Coreea de Nord sa abandoneze programul sau de inarmare nucleara (...) dar ea (il) va face mult mai dificil", a adaugat acesta.

China, singurul aliat al Phenianului, este aproape unica piata pentru carbunele nord-coreean.

Textul rezolutiei, obtinut de AFP, are zece pagini si cinci anexe.

In documentul propus, Consiliul "condamna de maniera cea mai ferma posibil testul nuclear" din 9 septembrie, al cincilea si cel mai puternic efectuat vreodata de Phenian.

Textul, foarte tehnic, adauga nume la o lista neagra de persoane sau entitati (administratii sau intreprinderi) acuzate de contributie la programele militare nord-coreene si care vor suporta o inghetare a bunurilor lor si o interdictie de calatorie.