Votul Parlamentului European privind tratatul de liber-schimb dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA), necesar pentru aplicarea provizorie a acestui acord si care era programat pentru luna decembrie, va fi amanat pentru inceputul anului viitor, au anuntat vineri surse europene citate de AFP.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Votul se va desfasura in ianuarie sau, cel mai probabil, in februarie, ca urmare a solicitarii venite din partea a trei comisii din PE, care au cerut mai mult timp pentru a studia documentul ce numara circa 1.600 de pagini, a declarat Jaume Duch Guillot, purtator de cuvant al PE, scrie Agerpres.

Respectivele trei comisii (pentru Mediu, Ocuparea Fortei de Munca si Transporturi) trebuie sa-si dea avizul pentru acest acord, iar aceste avize vor fi "adoptate foarte rapid", a mai spus el.

Insa, conform unei alte surse, amanarea ar fi fost ceruta de fapt de grupul socialist din PE, dupa ce unii eurodeputati din acest grup au semnat o propunere de rezolutie prin care se cere contestarea acordului CETA la Curtea de Justitie a UE. Potrivit aceleiasi surse, dupa inaintarea acestei rezolutii s-a ajuns la un compromis intre europarlamentari, si anume sa se prelungeasca termenul de examinare a acordului in schimbul respingerii rezolutiei in plen, lucru care de altfel s-a si intamplat miercuri.

"Parlamentul joaca un joc putin tulbure", a comentat pe marginea acestei situatii un diplomat european. "Rabdarea canadienilor are limite: ei au descoperit Namur (capitala Valoniei) si nu ar fi bine sa faca prea multe drumuri si la Strasbourg", a adaugat acesta ironic, aluzie la negocierile tensionate in urma carora s-a reusit cu greu obtinerea acordului regiunii belgiene Valonia.

Acordul CETA ar trebui sa intre in vigoare cu titlu provizoriu incepand din data de 17 februarie 2017, dupa ratificarea sa de catre Parlamentul European si de cel canadian.

Totusi, majoritatea surselor europene consultate de AFP cred ca in final acordul CETA va trece fara probleme de votul din plenul PE.

Cat despre reactia Comisiei Europene dupa anuntul privind amanarea votului in PE, un purtator de cuvant al acesteia s-a limitat sa spuna doar ca "'vom fi pregatiti sa aplicam acordul cu Canada dupa aprobarea in Parlamentul European".