Comisia Europeana a ridicat miercuri amenintarea de suspendare a fondurilor structurale pentru Spania si Portugalia in 2017, pentru deficit excesiv, anunta AFP. Cele doua tari au scapat, in iulie anul acesta, de amenzi care puteau ajunge pona la 0,2% din PIB pentru deficit bugetar excesiv in 2015, sanctiuni care ar fi fost fara precedent in istoria blocului comunitar.

In schimb, Spania si Portugalia ramasesera sub riscul de suspendare a fondurilor structurale pentru anul 2017.

Statele membre UE risca declansarea procedurii de deficit excesiv daca depasesc plafonul de 3%, acceptat in Uniunea Europeana.

In iulie 2016, Comisia Europeana a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Spaniei si Portugaliei, dupa ce in ultimii 2 ani ambele tari s-au situat peste plafonul de 3% cu deficitele.

In cadrul acestei proceduri, statele risca amenzi de 0,2% din PIB daca nu iau masuri convingatoare de reducere a deficitelor, insa pana acum nicio tara nu a fost sanctionata in acest mod. De asemenea, Uniunea Europeaa poate bloca fondurile europene pentru statele membre care se abat de la disciplina deficitelor.