Barack Obama, aflat in ultimul sau turneu in Europa, a facut apel marti, la Atena, la un continent "puternic si unit", lansand totodata un avertisment legat de avansul nationalistilor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Credem ca o Europa puternica, prospera si unita nu este buna doar pentru popoarele Europei, dar este buna pentru intreaga lume si pentru Statele Unite", a spus presedintele american, intr-o intalnire cu omologul sau grec Prokopis Pavlopoulos, care l-a primit la Atena.

Un pic mai tarziu, Barack Obama a avertizat fata de "avansul unui tip de nationalism sumar, de identitate etnica sau de tribalism construit in jurul notiunii de 'noi' si 'ei'", o aluzie atat la alegerea lui Donald Trump cat si la Brexit si la locul ocupat in Franta de partidul de extrema dreapta Frontul National.

Nu este intamplator ca presedintele american a ales Grecia pentru figura printre cele doua tari europene ale turneului sau de adio, alaturi de Germania, unde lideri europeni de prim plan precum Francois Hollande, Theresa May si Matteo Renzi se vor afla vineri pentru o ultima intalnire cu Obama, alaturi de cancelarul Angela Merkel.

Grecia este "leaganul democratiei", a reamintit Obama, amintind si de criza refugiatilor: un milion de persoane, in special sirieni si irakieni, au fugit din tarile lor in 2015 si peste 60.000 se afla inca in Grecia.

"Vreau sa multumesc public poporului grec", care a dat dovada de o "compasiune extraordinara", a spus Obama.

Acesta a afirmat si ca "doar austeritatea nu poate aduce prosperitate", in conditiile in care Grecia se afla mai departe sub tutela financiara a UE si a FMI. Obama a pledat, in acest context, pentru o noua reducere a datoriei tarii, un apel indirect la Germania, care se arata in continuare reticenta.

Miercuri, Obama va vizita Acropole, pentru un discurs asupra provocarilor mondializarii. Turneul presedintelui american se va incheia saptamana viitoare in Peru, unde va participa la un Forum de cooperare economica Asia-Pacific, ocazie cu care va discuta si cu presedintele chinez Xi Jinping.

Centrul Atenei se afla sub inalta supraveghere marti seara, in conditiile in care mii de persoane protestau in cartierul contestatar Exarchia, la apelul stangii si a anarhistilor, scandand slogane de genul "Obama non grata", "nu razboiului, nu imperialismului!".