In total, 64 de civili au fost ucisi in raiduri ale aviatiei americane in Irak si Siria intre 20 noiembrie 2015 si 10 septembrie 2016, a anuntat miercuri statul-major al armatei SUA intr-un comunicat, relateaza Reuters, citeaza Agerpres.

Potrivit armatei, 24 de bombardamente au provocat pierderi in randul civililor. "In fiecare din cazurile prezentate astazi (miercuri), examinarea a aratat ca, desi au fost luate toate precautiile posibile, iar loviturile au fost in conformitate cu regulile conflictelor armate, au fost pierderi in randul civililor", a recunoscut un purtator de cuvant al Comandamentului central (CENTCOM), colonelul John Thomas, intr-un comunicat.

La 20 noiembrie, cinci civili au fost ucisi in apropiere de Deir ez-Zor, in estul Siriei, dupa ce au patruns intr-un sector in care un avion american deschisese focul. Alti 10 si-au pierdut viata la 5 martie in apropiere de Mosul, in nordul Irakului, intr-un raid care viza o pozitie detinuta de organizatia Stat Islamic (SI).

Ultimele informatii ridica la 119 morti bilantul pierderilor civile provocate de aviatia americana cu incepere din 2014, a precizat un alt purtator de cuvant al CENTCOM.

Noul bilant nu tine cont de raidul efectuat la jumatatea lui iulie in apropiere de Manbij, in Siria, care, potrivit mai multor organizatii neguvernamentale, a facut zeci de victime, a adaugat el, mentionand ca o ancheta este in curs de desfasurare.

La sfarsitul lui octombrie, Amnesty International a anuntat ca 300 de civili au fost ucisi in ultimii doi ani de coalitia sub comandament american.

De la 2 noiembrie 2015, armata americana a efectuat 12.354 de lovituri aeriene asupra unor pozitii detinute de Stat Islamic, dintre care 6.992 in Irak si 5.362 in Siria, mai scrie Reuters.