Autoritatile turce inchid ochii la tortura practicata in conditiile starii de urgenta decretate in aceasta tara, afirma Human Rights Watch intr-un raport publicat marti, citat de DPA, spune Agerpres.

Organizatia pentru apararea drepturilor omului a investigat informatiile despre practicarea torturii de catre politie asupra persoanelor arestate in urma loviturii de stat esuate de la mijlocul lunii iulie. Peste 35.000 de persoane suspectate de implicare in complot au fost arestate.

Starea de urgenta "nu da guvernului un permis in alb pentru a suspenda drepturile" omului, potrivit raportului HRW. Documentul pune in evidenta 13 cazuri de presupuse abuzuri ale autoritatilor, in care au fost practicate batai, torturi si agresiuni sexuale.

Printre controversatele incalcari ale drepturilor detinutilor, utilizate in virtutea starii de urgenta, au fost extinderea perioadei de arest preventiv de la patru la 30 de zile si autorizarea politiei de a nu permite accesul detinutului la serviciile unui avocat decat dupa cinci zile de la retinere.

HRW cere Turciei sa "anuleze imediat dispozitiile din cadrul starii de urgenta care permit tortura si maltratarile", adaugand ca acestea incalca dreptul international.