O flota navala ruseasa formata din opt nave si care se indreapta spre coastele siriene era supravegheata joi in marea Nordului de o fregata britanica, a declarat, pentru AFP, un purtator de cuvant al Marinei britanice.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta flota, una dintre cele mai importante in ultimele decenii care trece in largul coastelor britanice, este formata din unicul portavion rusesc in serviciu, Amiralul Kuznetov, crucisatorul Petru cel Mare, nava de razboi Viceamiralul Kulakov si nave anti-submarin. La bordul portavionului se afla avioane de vanatoare MiG29 si elicoptere de atac, potrivit Flotei rusesti.

Navele se afla sub supravegherea fregatei britanice HMS Richmond, careia i s-a adaugat nava de razboi HMS Duncan.

Aceasta miscare de forte rusesti intervine la cateva saptamani dupa ce ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, a anuntat ca portavionul rusesc, care face parte din Flota Nordului, va fi trimis in Mediterana estica pentru a intari fortele navale rusesti din zona.

Un oficial al NATO a declarat ca aceasta intarire de forte "nu inspira incredere" in ceea ce priveste dorinta Moscovei de a cauta o solutie politica la razboiul din Siria.

"Exista planuri realizate pentru ca Marina NATO sa supravegheze navele rusesti cand avanseaza spre Mediterana", a declarat acest oficial.

La inceputul acestei saptamani, flota ruseasca a fost supravegheata de Marina si aviatia norvegiene, cand au trecut prin apele internationale din largul acestei tari.

Purtatorul de cuvant al Marinei britanice a precizat ca navele rusesti "se comporta foarte bine" si comunica cu garzile de coasta.

In Siria, regimul sirian si aliatul sau rusesc au suspendat de doua zile raidurile aeriene care vizau cartierele estice din Alep, unde traiesc circa 250.000 de persoane.

La Bruxelles, presedintele Consiliului European Donald Tusk a afirmat joi ca Uniunea Europeana trebuie sa pastreze "deschisa" posibilitatea de a sanctiona Rusia pentru actiunile din Siria si daca bombardamentele asupra civililor continua.