Coreea de Nord a efectuat un test cu racheta ce a esuat imediat dupa lansare, in prima parte a zilei de joi, au transmis SUA si Sudul, la doar cateva ore dupa cele doua tari cazusera de acord sa intensifice eforturile de contracarare a amenintarii constituite de rachetele si de programul nuclear al Phenianului, informeaza Reters.

Racheta nord-coreeana pe platforma mobilaFoto: Captura YouTube

Se crede ca racheta era o Musudan cu raza medie ce a fost lansata din orasul vestic Kusong, unde Coreea de Nord a mai incercat sambata o lansare a aceluiasi tip de racheta, tot esuata.

Lansarea de joi vine la scurt timp dupa ce SUA si Coreea de Sud cazusera de acord la Washington sa majoreze eforturile militare si diplomatice de contracarare a programelor militar si nuclear al Nordului, desfasurate in ciuda rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Lansarea esuata a fost a opta incercare din ultimele sapte luni a Nordului de a lansa o arma cu raza de 3.000 de kilometri ce poate fi trasa de pe lansatoare mobile, au afirmat armatele SUA si Coreii de Sud.

Coreea de Nord ar putea avea operative, in 2017, rachetele sale Musudancu raza medie de actiune, releva marti, la trei zile de la lansarea esuata a unuia dintre aceste proiectile, site-ul american 38 North.

Musudan, a carei raza de actiune estimata este intre 2.500 si 4.000 de kilometri, "ar putea intra in serviciul operativ in orice moment al anului viitor, mult inainte decat era asteptat", se arata intr-un articol publicat pe aceasta pagina web asociata universitatii Johns Hopkins si specializata in probleme militare nord-coreene.

Testul esuat de sambatafusese a saptea incercare a rachetei Musudan incepand din aprilie, iar bilantul indica cinci esecuri si doua reusite.