Brexit, inversa migratie. Tot mai multi evrei din Marea Britanie solicita pasaportul german

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 16 octombrie 2016, 20:04 Actualitate | Internaţional

Pasaport german
Foto: Hotnews
Multi evrei au fugit peste Canalul Manecii, prigoniti de nazisti, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Ei si urmasii lor si-au creat o noua viata in Marea Britanie, incercand sa uite atrocitatile la care au fost supusi. Unora dintre supravietuitorii Holocaustului le-au trebuit decenii, ca sa se incumete din nou a pasi pe pamant german. Iata insa ca perspectiva Brexit-ului, a iesirii UK din UE, ii ingrijoreaza si pe unii dintre ei, cum ii nelinisteste pe romani si pe alti imigranti de data mai noua, pentru care portile britanice par sa se inchida, incet-incet. 

Prin urmare, din ce in ce mai multi evrei din Marea Britanie solicita pasapoarte germane, pentru ei si pentru urmasii lor, drept care li se acorda pe un termen nelimitat.  Articolul 116 din Constitutia germana (Grundgesetz) permite celor care, intre 1933 si 1945, au pierdut sau le-a fost retrasa cetatenia germana din motive politice, rasiste sau religioase, sa o solicite din nou. Legea se aplica si urmasilor acestor persoane, iar dreptul de a face solicitarea nu este limitat in timp. 

In saptamanile care au urmat referendumului privitor la ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, care a avut loc in 23 iunie 2016, Ambasada Germaniei la Londra a fost „bombardata” cu astfel de cereri. In aceasta perioada, biroul consular avertiza asupra unor posibili „timpi de asteptare prelungiti”, datorita faptului ca numarul solicitarilor a crescut enorm, dupa votul pro-Brexit. Si telefoanele serviciului consular au fost suprasolicitate, caci cei interesati voiau sa afle de ce fel de acte au nevoie, pentru a-si depune dosarul de „reincetatenire” (Wiedereinbürgerung). 

Pentru evreii in cauza, acest gest e si unul de reconciliere cu tara care i-a prigonit si le-a decimat poporul pe nedrept. In cei peste 70 de ani scursi de la terminarea razboiului, prima generatie de fugari evrei s-a tinut cam departe de Germania, caci groaza si amintirile traumatice legate de ororile regimului nazist le erau prea puternice. Iar aceste traume s-au transmis urmatoarelor generatii, care, chiar daca n-au trait ceea ce au trait bunicii si parintii lor, au mostenit de la acestia scepticismul fata de o Germanie normala, egalitara in tratamentul fata de non-germani.

Evreii care intre timp s-au reintors, sau calatoresc regulat in Germania in scopuri de business sau personale, remarca adesea schimbarea la fata a tarii, mai precis a atitudinii fata de ei. Multi considera ca societatea s-a primenit, iar noile generatii nu sunt vinovate de pacatele stramosilor lor. Iar redobandirea unui pasaport german, chiar daca acesta e doar o bucata de hartie, inseamna mult in procesul de reconciliere iudeo-germana. 

Nu e exclus ca evreilor din Londra si din UK sa li se fi reactivat instinctul de autoaparare, declansat de Brexit. Ca oameni in genere cosmopoliti, acestora nu le place ingustimea de vederi, dovedita cu prisosinta la referendum. Cand strainii sunt dati afara, sau, mai voalat spus, nu sunt doriti inauntru, in tara, oricare ar fi aceasta, e un semn ca oricand poate lovi un bumerang, in virtutea unor prejudecati rasiale sau nationale. Iar acest lucru nu e definitiv abolit, nationalismele mocnesc si pot rabufni, cu putere, din nou. 

In timpul razboiului si dupa acesta, cca 60-70.000 de evrei s-au refugiat in Marea Britanie. Acum, comunitatea acestora se ridica la 300.000, a doua ca marime din Europa, dupa Franta (600.000). In jur de o treime dintre ei traiesc in Londra si in imprejurimi, ca si in zona Manchester. Potrivit unui recensamant britanic din 2011, evreii britanici au, in general, un nivel de pregatire superior celui mediu, al populatiei din UK. Politic, acestia au optiuni mai degraba conservatoare (69%), doar 22% tinzand sa voteze pentru laburisti si fiind foarte rezervati fata de UK Independence Party (UKIP) al lui Nigel Farage (2% din optiunile de vot). 

Peste 13 milioane de evrei traiesc in lume, potrivit unui studiu publicat acum cativa ani, de Jewish People Policy Planning Institute (JPPPI), de la Universitatea Ebraica din Ierusalim si citat de N-TV.de. Dintre acestia, cca 5,4 milioane traiesc in Israel, 5,6 milioane in America de Nord si 1,2 milioane in Europa. Diferenta se regaseste pe toate continentele globului. 

Dintre cele doua milioane de evrei care au trait in tarile fostei Uniuni Sovietice, ar mai fi ramas acolo doar 360.000. In Germania s-ar afla cca 120.000 de evrei. Cifrele s-au mai modificat in timp, cu tendinta de crestere. 

Cererea sporita de pasapoarte europene depinde, cu siguranta, si de politica transanta a premierului britanic, Theresa May. Aceasta nu pune la indoiala aplicarea Brexitului, iar initial n-a vrut sa acorde nici macar cetatenilor europeni care traiesc in Marea Britanie, o garantie de rezidenta. 

Formalitatile de declansare a Brexit-ului, mai precis cererea oficiala de iesire a UK din UE, a fost amanata pana la inceputul anului viitor, depasindu-se termenul prevazut in articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene. 

Discordia principala intre britanici si restul europenilor este pe imigratie si rezidenta. UE nu vrea sa renunte nicicum la libertatea de miscare si ocupare in munca a cetatenilor sai. UK ar vrea mai putini straini, insa liber la miscarea marfurilor si banilor lor. City-ul londonez rupt de Frankfurt si alte centre financiare ale batranului Continent pare o inima fara artere si cu vene atrofiate de tot. Insa poate ca nu va fi asa. 

Un curs dur al politicii premierului britanic poate duce la o ruptura reala cu UE. Un curs mai conciliant ne face sa ne intrebam ce au vrut englezii si de ce atata circ pentru nimic („Much Ado for Nothing”, pe limba marelui Will). Intre timp insa, iata ca unii cetateni din UK cauta solutii si o alternativa, cum este si cea a dublei cetatenii, britanica si germana. Pentru evreii fugiti odata „ca de dracu`”, peste Canal, Germania apare acum ca o solutie si nu ca o „zona periculoasa”, cum a fost in trecut.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

5587 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Typos (Duminică, 16 octombrie 2016, 20:34)

  Flo2 [utilizator]

  1. milioane nu miliarde

  Peste 13 milioane de evrei traiesc in lume, potrivit unui studiu publicat acum cativa ani, de Jewish People Policy Planning Institute (JPPPI), de la Universitatea Ebraica din Ierusalim si citat de N-TV.de. Dintre acestia, cca 5,4 miliarde traiesc in Israel, 5,6 miliarde in America de Nord si 1,2 miliarde in Europa. Diferenta se regaseste pe toate continentele globului.

  2. nu s-a depasit termenul de 2 ani daca clauza nu a fost activata

  Formalitatile de declansare a Brexit-ului, mai precis cererea oficiala de iesire a UK din UE, a fost amanata pana la inceputul anului viitor, depasindu-se termenul prevazut in articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene.
  • -1 (11 voturi)    
   Iti cam bati joc cu miliardele. dar... (Duminică, 16 octombrie 2016, 21:40)

   A.Corneliu [utilizator] i-a raspuns lui Flo2

   Dar cifrele sunt:
   In toata lumea sunt 14 milioane de evrei
   6,2 milioame in Israel.
   5,7 mlioane sunt in SUA.
   • +1 (1 vot)    
    Typos (Luni, 17 octombrie 2016, 14:21)

    Flo2 [utilizator] i-a raspuns lui A.Corneliu

    Pe de alta parte nu inteleg de ce autorul ( Dani Rockhoff) insista ca s-a depasit termenul din 'Articolul 50'. Nu exista niciun instrument juridic prin care se poate forta un stat membru sa activeze acest articol. Rezultatul referendumului este pur consultativ si poate fi aplicat oricand (in 2 zile sau in 20 de ani).
 • +5 (5 voturi)    
  Miliarde (Duminică, 16 octombrie 2016, 20:43)

  Rtchj [utilizator]

  Cate miliarde? :))))
 • +6 (6 voturi)    
  mai usor cu miliardele (Duminică, 16 octombrie 2016, 21:02)

  2304 [utilizator]

  "Dintre acestia, cca 5,4 miliarde traiesc in Israel, 5,6 miliarde in America de Nord si 1,2 miliarde in Europa. Diferenta se regaseste pe toate continentele globului. " Daca adunam cred ca ati depasit deja viitoare populatie a globului din anul 2100
 • +6 (14 voturi)    
  Ce gluma buna (Duminică, 16 octombrie 2016, 21:15)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Momentan la Londra incertitudinea nu mai aduce profit..Grasshoppers time to move on..
 • -2 (12 voturi)    
  Mama Merkel multiculturală (Duminică, 16 octombrie 2016, 22:35)

  JoshuaTree [utilizator]

  Sunt curios in cât timp o sa avem o Germanie de sud, est, vest sau nord musulmană și una de nord, vest, est sau sud iudaica :)))
  • +2 (8 voturi)    
   Cred (Duminică, 16 octombrie 2016, 23:08)

   Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui JoshuaTree

   mai degraba ca vom avea conflictul israelo-palestinian in Germania. La cald.
 • +2 (10 voturi)    
  Prefer evreii musulmanilor (Luni, 17 octombrie 2016, 2:43)

  quietguy58 [utilizator]

  Prefer evreii musulmanilor.
  • -1 (7 voturi)    
   O comparatie gresita ! (Luni, 17 octombrie 2016, 11:00)

   Carpi [utilizator] i-a raspuns lui quietguy58

   Evreii sunt o etnie, musulmanii o religie !
   Este ca si cum ai spune : prefer rusii in locul catolicilor !!
   • 0 (2 voturi)    
    Moi je prefere au voisins, les voisines ! (Luni, 17 octombrie 2016, 12:47)

    MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui Carpi

    Moi je prefere au voisins, les voisines !

    Les votres, pas le notres ...

    A la votre ! mama Merkel !

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
 • +2 (4 voturi)    
  Tema Holocaustului pentru o integrare avantajoasa (Luni, 17 octombrie 2016, 13:25)

  jackalphonse [utilizator]

  Nimic nou. In mod clar ei nu "...incearca sa uite atrocitatile la care au fost supusi", pentru ca este mult prea avantajos sa pastreze amintirea vie:)
  Altfel spus, ar fi de preferat ca ca aceasta migratie sa aiba loc in conditii de egalitate cu ceilalti migranti englezi/europeni rezidenti in UK, nu sa li se dea avantaje unora in detrimentul altora din cauza unor evenimente istorice are oricum nu caracterizeaza chiar pe toti care vor sa migreze...
  Multumesc pentru publicarea comentariului, este doar o observatie.
 • -1 (3 voturi)    
  N_àm (Luni, 17 octombrie 2016, 13:35)

  icsygrec [utilizator]

  cifre nerelevante prin care se incearca inducerea mesajului ' merkel+junker = bun, tot ceea ce o contesta =rau``

  poate ar trebui comparat cu citi pleaca din UK din cauza bulei imobiliare de aici.

  cu chiria unei case din londra potzi duce o viatza de huzur in spania, sudul frantei &co, mai ales ca rynair a dus preturile la nivelul unei curse de taxi in londra.

  ma-intreb de ce atita spaima in gasca merkel-junker.

  si remarc cu scirba cum rolul informal al presei este inlocuit de o propaganda dupa modelul bolsevic care a marcat estul europei jumatate de secol.

  ''dai in mine dai in fabrici si uzine`` proletcult pe fata


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică