Autoritatile din Haiti au inceput sa ingroape o parte dintre mortii dupa uraganul Matthew in gropi comune, a anuntat duminica un oficial guvernamental, in timp ce holera se extinde in sud-vestul devastat de furtuna. Bilantul celor ucisi de uragan a urcat la 1 000, scrie agentia Reuters.

Matthew, cel mai puternic uragan care a lovit Caraibele in ultimul deceniu, a lovit Haiti marti, cu ploi torentiale si rafale de vant cu viteza de pana la 233 de km/ora.

Potrivit unui bilant realizat de Reuters pe baza datelor furnizate de autoritatile locale, in jur de 1 000 de oameni au fost ucisi de furtuna in cea mai saraca tara din SUA.

Dar, bilantul oficial transmis de Agentia pentru Protectie Civila este de 336 de morti. E un numar mult mai mic decat cel real, pentru ca oficialii trebuie sa mearga in fiecare sat sa confirme numarul deceselor. Autoritatile au fost nevoite sa ingroape mortii in gropi comune in localitatea Jeremie, deoarece cadavrele incepeau sa se descompuna, a declarat un oficial guvernamental din regiunea Grand Anse, din vestul Haiti.

Numai in acesta regiune au murit 522 de oameni.

Cea mai mare ingrijorare a autoritatilor este acum raspandirea holerei, iar prioritatea Guvernului este sa trimita apa, mancare si medicamente miilor de oameni care s-au refugiat in adaposturi.