Acordul de la Paris privind modificarile climatice intra in vigoare luna viitoare, dupa ce a depasit pragurile de ratificare, multumita tarilor europene, a anuntat ONU, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Acest acord, semnat in decembrie, era necesar sa fie ratificat de 55 de tari, care sa reprezinte impreuna 55% din nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru a intra in vigoare.

Saptezeci si doua de tari, care reprezinta 56,75% din emisiile la nivel mondial de gaze cu efect de sera l-au ratificat, a anuntat ONU pe site miercuri. Documentul va intra in mod oficial in vigoare dupa 30 de zile, pe 4 noiembrie.

Barack Obama a salutat depasirea acestui prag drept o "zi istorica" in lupta impotriva incalzirii globale.

"Astazi (miercuri) lumea are intalnire, daca dam curs angajamentelor pe care acest Acord de la Paris le reprezinta. Istoria il poate considera un moment de cotitura pentru planeta noastra", a declarat presedintele Statelor Unite pentru presa, la Casa Alba.

Intre tarile europene care au ajutat la depasirea pragului se afla Germania, Franta si Slovacia, care au ratificat textul in parlamente. Parlamentul European (PE) l-a aprobat marti, cu 610 voturi la 38 si 31 de abtineri.

Principalii trei poluatori sunt Statele Unite, China si India, care au ratificat Acordul. Spre deosebire de precedentul acord ONU privind incalzirea globala - Protocolul de la Kyoto din 1997 -, care a avut nevoie de opt ani pentru a intra in vigoare si care viza doar tarile bogate, Acordul de la Paris urmeaza sa fie pus in aplicare rapid.

El va intra in vigoare chiar inainte de alegerile pezidentiale de pe 8 noiembrie din Statele Unite. Candidatul republican Donald Trump se opune acordului, iar candidata democrata Hillary Clinton il sustine.

Insa angajamentele pe care si le-au asumat diverse tari in vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera sunt deja insuficiente pentru atingerea obiectivului stabilit prin tratatul de la Paris, care prevede limitarea cresterii nivelului mediu al temperaturilor mondiale " mult sub doua grade Celsius fata de nivelul (din perioada) preindustriala".

Potrivit proiectiilor unor studii ONU, pe baza tendintei actuale temperaturile medii mondiale urmeaza sa creasca cu trei grade Celsius sau mai mult pana in 2100.

Anul 2016 ar urma sa fie cel mai cald de la inregistrarea acestor date, in secolul al XIX-lea.