Senatul american a votat miercuri cu o larga majoritate trecerea peste veto-ul exprimat de presedintele Barack Obama fata de o lege care autorizeaza victimele atentatelor din 11 septembrie sa urmareasca in fata justitiei Arabia Saudita, scrie AFP, care noteaza ca este vorba de o premiera pentru cele doua mandate ale sefului statului.

Barack Obama, la Casa AlbaFoto: Captura Youtube.com

Camera superioara, majoritar republicana, a votat aproape unanim pentru aprobarea acestei legi, care urmeaza sa fie aprobata fara probleme si de Camera Reprezentantilor.

Un singur vot a fost in favoarea lui Barack Obama: Harry Reid, liderul minoritatii democrate din Senat.

Acest rar vot bipartizan este o lovitura dura pentru presedintele american, care nu si-a vazut niciodata vreun veto revocat, in ciuda dominarii exercitate de republicani in Congres.

De la ajungerea la Casa Alba, Obama si-a folosit dreptul la veto de 12 ori.

Casa Alba a apreciat ca legea ar slabi principiul de imunitate care protejeaza statele (si diplomatii lor) de urmariri judiciare si risca, prin efect de bumerang, sa expuna SUA unor urmariri in fata diverselor tribunale din intreaga lume.

Directorul CIA, John Brennan, si-a exprimat si el puternica opozitie: "va avea implicatii grave asupra securitatii nationale a SUA" si va avea consecinte pentru "angajatii guvernului care lucreaza in strainatate pentru tara lor".

Dar partizanii "Justice Against Sponsors of Terrorism Act" insista asupra necesitatii ca victimele atentatelor din 11 Septembrie sa isi poata cere dreptatea in justitie. Acestea considera ca opozitia administratiei Obama este legata inainte de toate de frica de a nu provoca furia Arabiei Saudite.

15 dintre cei 19 autori ai atentatelor din 11 Septembrie erau sauditi dar implicarea Arabiei Saudite, un aliat vechi al SUA, nu a fost niciodata dovedita.