Fostul ofiter de presa al presedintelui George W. Bush face public in premiera transcriptul discutiilor dintre presedinte si echipa sa de la bordul avionului prezidential imediat dupa ce au fost informati despre atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

George W. BushFoto: AGERPRES

"Suntem in razboi. Cand vom afla cine a facut asta, nu le va placea de mine. Cineva va plati", le-a spus Bush jr. consilierilor si vicepresedintelui Dick Cheney, potrivit notitelor luate de Ari Fleischer si citate de Reuters. Fostul ofiter de presa a notat riguros la acel moment toate replicile lui Bush jr. la bordul Air Force One, care a decolat din Florida dupa ce cladirile gemene din New York si sediul Pentagonului din Washington au fost lovite de avioanele deturnate de teroristi Al Qaeda.

Notitele - in total 6 pagini - sunt facute publice cu ocazia marcarii a 15 ani de la cele mai sangeroase atacuri teroriste din SUA.

"Era evident ca va trebui sa avem consemnate actiunile si declaratiile presedintelui. Practic m-am lipit de presedinte si am stat langa el toata ziua; am ascultat si am notat", a spus Fleischer pentru Reuters.

Notitele arata o dezlantuire emotionala a lui Bush jr. imediat dupa aflarea vestilor: "Abia astept sa aflu cine a facut asta". De asemenea, e dezvaluita si impotrivirea presedintelui fata de planul serviciului de protectie (Secret Service), care nu voia sa il lase sa se intoarca la Casa Alba: "Vreau sa ajung acasa cat mai repede, nu accept sa ma tineti in afara Washington-ului".