Presedintele francez Francois Hollande a denuntat marti excesele lui Donald Trump, candidatul Partidului Republican la presedintia Statelor Unite. In cadrul unei intalniri cu ziaristii la Paris, Hollande a afirmat, potrivit AFP, ca "excesele produc pana la urma o senzatie de greata, chiar in SUA, mai ales cand cineva - in speta, Donald Trump - se leaga de un soldat, de memoria unui soldat", potrivit Agerpres.

Francois HollandeFoto: Agerpres

Seful statului francez se referea la atacurile candidatului republican la adresa tatalui capitanului american Humayun Khan, ucis in 2004 in Irak, in timp ce incerca sa-si salveze camarazii.

Hollande a mentionat afirmatiile "dureroase si umilitoare" ale lui Trump. Democratia presupune si marea intrebare referitoare la tentatia autoritara, pe care o vedem in crestere, in special in SUA, a insistat presedintele. Trump n-a fost inca ales, dar daca va fi, consecintele nu vor privi doar SUA, fiindca alegerile americane sunt de fapt alegeri mondiale, a adaugat el.

In ceea ce priveste impactul asupra alegerilor prezidentiale din Franta, de anul viitor, la numai sase luni dupa cele din Statele Unite, Hollande este de parere ca o victorie a lui Donald Trump ar putea accentua puternic orientarea spre dreapta, sau dimpotriva, ar putea produce o corectie. Unele teme din campania electorala americana se vor regasi si in cea franceza, a explicat Hollande.