Majoritatea germanilor se asteapta ca un alt atac terorist islamist sa fie comis in tara lor, in urmatoarele luni, dar au declarat ca nu isi vor schimba activitatile zilnice din cauza acestei preocupari, potrivit rezultatelor unui studiu difuzat sambata, anunta Agerpres, citand agentia DPA.

Noua persoane au fost ucise in atacul armat din MunchenFoto: Agerpres/AP

Potrivit studiului realizat de YouGov, 75% dintre germani cred ca este probabil un nou atac. Dar numai 14% au afirmat ca au evitat sa calatoreasca cu autobuzul sau trenul din cauza ingrijorarilor din ultimele trei luni. Studiul indica de asemenea ca aproape jumatate dintre germani folosesc transportul in public in mod constant, in timp ce un sfert dintre acestia nu l-au folosit niciodata.

Aproximativ 14% dintre subiectii intervievati au declarat ca sunt atat de ingrijorati de terorism incat ar evita sa participe la un festival sau concert. Totusi, semnificativ mai mult de jumatate au declarat ca nu s-ar lasa influentati de astfel de ingrijorari.

Dincolo de aceasta, 26% dintre respondenti au afirmat ca oricum nu le place sa mearga la astfel de evenimente si 67 % au declarat ca vor continua sa mearga in spatii deschise.

In plus, 45% dintre persoanele chestionate au afirmat ca au devenit mai constiente de oamenii din jurul lor din cauza preocuparilor despre terorism. Un alt sondaj YouGov indica faptul ca 65% dintre germani ar dori o prezenta mai mare a politiei. Studiul a fost efectuat pentru DPA pe un esantion de 2.061 de persoane, intre 27 si 29 iulie.

Germania a fost afectata recent de o serie de atacuri soldate cu victime, intre care atacul comis cu toporul intr-un tren de un refugiat care s-a declarat afgan, injunghierea unei femei de catre un refugiat sirian si detonarea unui dispozitiv exploziv intr-un club de un alt refugiat sirian precum si atacul armat comis de un german de origine iraniana intr-un mall din Munchen.