Marea Britanie nu va parasi Uniunea Europeana, in pofida rezultatului referendumului din 23 iunie, apreciaza ministrul austriac al Finantelor, Hans Jorg Schelling, citat de presa germana.

"Marea Britanie va ramane membra a Uniunii Europene", a declarat Hans Jorg Schelling intr-un interviu acordat publicatiei economice germane Handelsblatt, potrivit Mediafax.

"In urmatorii cinci ani, Uniunea Europeana va avea in continuare 28 de state membre", a spus Schelling, notand ca efectele referendumului asupra companiilor si pietelor financiare a socat Marea Britanie.

"Tendintele companiilor de a se muta in Uniunea Europeana reprezinta un semnal de alarma pentru Marea Britanie in sensul de a nu iesi din Uniunea Europeana", subliniaza Schelling.

In opinia ministrului austriac al Finantelor, Marea Britanie poate alege sa nu activeze procedura de parasire a Uniunii Europene. "Un alt model ar putea fi organizarea unui alt referendum, privind o ramanere partiala a Marii Britanii in UE. Adica Anglia sa iasa din UE, dar Scotia si Irlanda de Nord sa ramana", a subliniat oficialul austriac, conform site-ului DiePresse.com.

Grupul politic favorabil iesirii Marii Britanii din UE a obtinut o majoritate la limita in referendumul din 23 iunie. Intre timp, principalii lideri favorabili Brexit - conservatorul Boris Johnson si nationalistul Nigel Farage - s-au retras din prim-planul vietii politice. Liderii de la Londra au anuntat ca nu se grabesc sa activeze clauza care permite iesirea tarii din UE. Astfel, formalizarea iesirii Marii Britanii din Blocul comunitar ar putea dura cativa ani. In plus, exista voci care cer organizarea unui nou referendum, obtinerea unui acord favorabil cu Bruxellesul sau blocarea iesirii tarii din UE de catre Parlamentul de la Londra. Lideri politici din Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor au cerut solutii pentru ramanerea in Uniunea Europeana.