Angela Merkel este din nou clasata drept cea mai puternica femeie din lume, in clasamentul intocmit de Forbes pentru anul 2016. Revista economica americana, care publica anual clasamentul The World' s 100 Most Powerful Women, acorda locul intai cancelarului german, pentru a sasea oara la rand. In argumentarea deciziei sale, Forbes scrie ca Merkel a dovedit "umanism pur", deschizand granitele unui milion de refugiati din Siria si din alte tari musulmane. Totodata, Forbes lauda decizia cancelarului german de a sprijini, prin livrarea de arme din partea statului german, lupta kurzilor impotriva militiilor Statului Islamic (IS).

In laudatio, Forbes scrie: "Daca este un singur lider in stare sa faca fata provocarilor economice si politice ale Uniunii Europene, de la marginile pana in inima sa, atunci acesta este cancelarul german Angela Merkel. Succesele sale in a convinge fratii suferinzi din UE, ca Grecia si Spania, sa aspire spre logica fiscala si legala a Germaniei, pe de o parte, iar pe de alta parte faptul ca a convins ceilalti membri ai Uniunii Europene si celelalte ego-uri politice in a-i adopta solutiile sunt demonstrate de faptul ca Uniunea Europeana a continuat sa existe in 2016.

Merkel si-a condus tara printr-o recesiune cu pachete de stimulare si subventii pentru firmele care au redus orele de lucru ale angajatilor, iar Germania a intrat in 2016 cu un surplus bugetar in valoare de 12,1 miliarde de euro si un rating AAA din partea agentiilor de rating.

Ea si-a folosit puterea impotriva ISIS, spargand tabu-ul post-nazist al implicarii militare directe, si anume prin trimiterea de arme luptatorilor kurzi.

Insa ultima sa actiune a fost cea mai curajoasa. Deschizand granitele Germaniei, in ultimii ani, pentru peste un milion de imigranti din Siria si din tarile musulmane, Merkel s-a decis sa-si foloseasca puterea imbinand-o cu cea mai ciudata dintre strategiile geopolitice: purul umanism".

Forbes mai mentioneaza ca viitoarele alegeri generale din Germania sunt in 2017, iar momentan sondajele de opinie nu-i sunt cele mai favorabile actualului cancelar german. Cu toate acestea, "a castiga inca un mandat in ciuda sondajelor proaste este, pentru Merkel, un fapt deja dovedit".

Pe locul al doilea al listei Forbes se situeaza din nou fostul ministrul de externe american Hillary Clinton, care se afla in cursa electorala pentru presedintia SUA. Daca aceasta va fi aleasa presedinte de stat, in noiembrie anul acesta, are cele mai mari sanse ca anul viitor sa o detroneze pe Merkel.

Locul al treilea este ocupat de "o finantista", si anume presedinta bancii centrale a SUA, Janet Yellen. In Top Ten 2016 apar si sotia fondatorului Microsoft, femeia de afaceri si filantroapa Melinda Gates, sefa FMI, Christine Lagarde, si managera Facebook, Sheryl Sandberg. Intre primele 20 de femei influente ale lumii, Forbes o claseaza pe Federica Mogherini, inalt reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, ca si pe presedinta Coreei de Sud, Park Geun Hye.

Lista intocmita de Forbes apare anual, incepand cu anul 2004.