Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de duminica spre luni, o reforma controversata a pensiilor si impozitelor, cu doar cateva ore inaintea unei reuniuni extraordinare a ministrilor de Finante ai Zonei euro care vor evalua reformele facute de acesta tara.

Textul a primit votul majoritatii coalitiei guvernamentale, stanga radicala Syriza si partidul de dreapta nationalist ANEL (Grecii Independenti), in timp ce pe strazile din Atena mii de oameni protestau din nou fata de masurile de austeritate.

Controversata reforma prevede reducerea celor mai mari pensii, fuziunea mai multor case de asigurari, cresterea cotizatiilor, a taxelor si impozitarii in special pentru venituri medii si mari.

Toti cei 153 de membri ai coalitiei prim-ministrului Alexis Tsipras in parlamentul unicameral de 300 de locuri au votat pentru pachetul de masuri, in incercarea de a primi mai multi bani de la creditorii internationali in urmatoarea transa din planul de salvare a tarii.

Premierul Tsipras a declarat ca schimbarile nu vor afecta majoritatea pensionarilor si vor duce la un sistem "sustenabil", scrie BBCNews online. El a explicat ca noi contributii mai mari ar ajuta la stabilitatea sistemului pensiilor de stat.

Reforma sistemului de pensii face parte din cadrul eforturilor guvernului de a se alinia cerintelor creditorilor care cer economii de 5,4 miliarde de euro din partea Greciei pana in 2018.

Masurile de austeritate sunt o conditie pentru ca Grecia sa primeasca de la creditorii internationali a treia transa din pachetul de asistenta de pana la 86 miliarde de euro in total.