Presedintele cubanez, Raul Castro, a respins sambata, in deschiderea congresului Partidului Comunist Cubanez (PCC), aplicarea unei "terapii de soc" pentru a moderniza economia tarii si a avertizat ca statul va pastra controlul asupra economiei insulei, scrie Agerpres.

Raul CastroFoto: AGERPRES

In prima zi a marii reuniuni a partidului unic, care urmeaza sa defineasca linia politica pentru urmatorii cinci ani, Raul Castro a deceptionat sperantele celor care asteptau o accelerare a transformarii economice a insulei, la mai putin de o luna dupa vizita istorica efectuata de presedintele american, Barack Obama.

In discursul sau inaugural de peste doua ore, presedintele in varsta de 84 de ani a atras atentia ca reformele economice in curs vor continua, fara sa se abata de la linia trasata de precedentul congres din 2011.

"Cuba nu va putea niciodata sa isi permita aplicarea a ceea ce se numeste terapii de soc, frecvent aplicate in detrimentul claselor celor mai defavorizate ale societatii", a subliniat Raul Castro.

Formulele neoliberale care promoveaza privatizarea accelerata a patrimoniului de stat si serviciilor sociale, ca educatia, sanatatea si securitatea sociala, nu vor fi niciodata aplicate sub socialismul cubanez", a tinut sa mentioneze presedintele Cubei, care i-a succedat fratelui sau Fidel in 2008.

Pe urmele congresului precedent, cei 1.000 de delegati ai partidului vor trebui sa evalueze progresul celor 313 masuri economice aprobate in 2011 pentru "a actualiza" un model aproape fara suflare, copiat dupa cel din fosta Uniune Sovietica.

Raul Castro a avertizat insa ca economia de stat, care concentreaza 80% din activitatea insulei, "va continua sa reprezinte forma principala a economiei nationale si a sistemului socio-economic" si ca dezvoltarea structurilor private va ramane sub control.

"Intreprinderea privata va evolua in limite bine definite si va constitui un element complementar al cadrului economic al tarii", a afirmat el.

Reunit pana marti cu usile inchise, congresul PCC trebuie, de asemenea, sa aprobe programul de dezvoltare economica si sociala care va fi aplicat si dupa retragerea lui Raul Castro, prevazuta pentru 2018, pentru ca acopera perioada intre 2016 si 2030.