Celula jihadista cu baza in Bruxelles care a comis atacurile din 22 martie planuia de fapt un nou atac in Franta, dar a intrat in criza de timp si a decis sa loveasca capitala belgiana, a anuntat duminica parchetul federal belgian, confirmand informatii aparute in presa, informeaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Parchetul federal confirma ca din mai multe elemente ale anchetei a reiesit ca obiectivul gruparii teroriste era de a ataca din nou Franta si ca au fost luati prin surprindere de faptul ca ancheta avansa foarte repede si prin urmare au decis in cele din urma sa actioneze de urgenta la Bruxelles", a explicat parchetul intr-un scurt comunicat de presa, la doua zile dupa arestarea unuia dintre suspectii-cheie atat din dosarul atacului de la Paris din noiembrie 2015 cat si din dosarul atacurilor de la Bruxelles, Mohamed Abrini.

Justitia belgiana l-a inculpat duminica pe Abrini, pus deja sub acuzare in dosarul parizian, si in ancheta privind atacurile din Bruxelles.

La ceva mai mult de patru luni dupa atacurile din Paris, soldate cu 130 de morti, politia belgiana a dat lovitura odata cu arestarea la 18 martie, la Bruxelles, a lui Salah Abdeslam, principalul suspect in atacurile din capitala Frantei.

Pe 22 martie, un dublu atac sinucigas pe aeroportul international Zaventem din Bruxelles si un atac comis de un kamikaze intr-o statie de metrou aflata chiar in inima cartierului european s-au soldat cu 32 de morti in capitala Belgiei.

Procurorii belgieni l-au capturat vineri, in comuna Anderlecht, pe Mohamed Abrini, un belgo-marocan in varsta de 31 de ani, prieten din copilarie al fratilor Abdeslam, cautati intens dupa atentatele din Paris.

Abrini a recunoscut, in timpul interogatoriului, Abrini a recunoscut ca este cel de-al treilea barbat care ii insotea pe cei doi kamikaze la aeroportul Zaventem. Acesta a afirmat ca el este "barbatul cu palarie" pe care anchetatorii incercau sa-l identifice cu ajutorul imaginilor camerelor de securitate.

Abrini a fost inculpat in Belgia pentru "participare la activitatile unei grupari teroriste, asasinate teroriste si tentative de asasinate teroriste".